Малюк, якого залишили у «Вікні життя» у Львові, ще у лікарні. Хто і коли може стати усиновителем

16535 0
Дитина повністю здорова, але досі перебуває у лікарні під наглядом медиків.
Фото: З відкритих джерел

Фото: З відкритих джерел

Після публікації на Tvoemisto.tv новини про те, що у «Вікні життя» львівської лікарні залишили немовля, до редакції почало надходити чимало повідомлень про бажання його всиновити. Кілька десятків аналогічних дзвінків і повідомлень також надійшло у Службу у справах дітей Львова. Телефонували як зі Львова, всієї України, так і з-за кордону. Йдеться про двомісячного хлопчика, якого знайшли у «Вікні життя».

Як повідомив у коментарі Tvoemisto.tv в. о. начальника управління «Служба у справах дітей» ЛМР Володимир Фридрак, дитина повністю здорова, але досі перебуває у лікарні під наглядом медиків. На облік до усиновлення хлопчика поставлять лише через два місяці. Якщо біологічні батьки не знайдуться, надалі його можна буде усиновити.

Читайте також: У «Вікні життя» львівської лікарні залишили немовля

«Станом на сьогодні дитинка ще перебуває у лікарні під наглядом медиків. Як тільки лікарі скажуть, що вона більше не потребує їхнього постійного нагляду, відділ у Справах дітей Шевченківського району (лікарня, куди підкинули дитя, у цьому районі, – ред.) переведе хлопчика у дитячий будинок», – каже він.

Щодо усиновлення, то, за словами Володимира Фридрака, якщо дитинку залишають у «Вікні життя», поставити її на облік можна через два місяці після складення акту про дитину, яку покинули у пологовому будинку чи іншому закладі охорони здоров’я.

«Зараз хлопчик на обліку з усиновлення ще не перебуває. Упродовж двох місяців мати або батько дитини мають право звернутися у відділ у справах дітей Шевченківського району і забрати його. Термін заклали для того, щоб батьки мали можливість одуматися. Якщо цього не станеться, дитину поставлять на облік і інформацію про неї почнуть надавати кандидатам, які перебувають першими у списку кандидатів на усиновлення», – додає співрозмовник.

Читайте також: На сходах коледжу у Новому Роздолі знайшли новонароджену дівчинку

За його словами, свідоцтво про народження дитини ще не виготовили, тож офіційного імені їй ще не надали. На це може піти близько 15 днів. У Шевченківському районі, де підкинули двомісячного хлопчика, є 13 сімей, які є кандидатами в усиновлювачі. Це люди, які вже зібрали необхідний пакет документів, пройшли перевірку і отримали висновок про те, що можуть бути усиновлювачами.

Загалом у Львові 49 сімей-кандидатів на усиновлювачі і 109 дітей різного віку, яких можуть усиновити.

Ажіотаж щодо бажання всиновити маленького хлопчика, якого підкинули у «Вікно життя», найімовірніше виник через те, що, як правило, сім’ї хочуть усиновити саме маленьких дітей – до року чи двох. Проте, за словами Володимира Фридрака, усиновлювачами можуть стати далеко не всі, хто виявив бажання.

«Найперше дитину можуть усиновити ті люди, які вже перебувають на обліку. Оскільки зараз у Шевченківському районі є 13 кандидатів, то дитину «пропонуватимуть» першим у черзі. Якщо ці кандидати відмовляться, інформацію про неї надаватимуть наступним у черзі. Якщо ж упродовж місяця у Шевченківському районі не знайдеться кандидатів, дані про неї передадуть у Службу у справах дітей Львівської ОДА і її «пропонуватимуть» інших 5 районів Львова та всім кандидатам області. Але, зважаючи на те, що дитина малесенька, найімовірніше, її відразу ж усиновлять», – говорить він.

Читайте також: Назвали Лілею. Як почувається немовля, яке підкинули до пологового у Львові

Сама процедура всиновлення може тривати по різному – від 3 місяців і більше. Тим людям, які мають бажання усиновити дитину, Володимир Фридрак радить для початку звернутися у відділ у справах дітей за місцем свого проживання, зібрати необхідні документи, стати на облік, у чергу.

Нагадаємо, що 23 квітня у «Вікні життя» в одній із лікарень Львова залишили хлопчика віком близько 2-х місяців. Немовля здорове і зараз перебуває під наглядом медиків.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!