В Україні узаконили появу е-квитка у громадському транспорті

3153 0
Сьогодні, 17-го січня, 265 депутатів проголосували за закон, що регулює запровадження електронного квитка у міському пасажирському транспорті.
фото: lvivportal.ua

фото: lvivportal.ua

Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті» ухвалили, щоб зробити можливим і ефективним використання е-квитків у міському транспорті за принципами світового досвіду,  —  повідомляє кореспондент Укрінформу.

У пояснювальній записці до документа стверджують, що впровадження електронних квитків допоможе моніторити реальний пасажиропотік на маршрутах громадського транспорту, а відтак – контролювати кошти і підвищити рівень безпеки перевезення пасажирів. У першу чергу, система забезпечить можливість зручної, швидкої оплати і контролю проїзду, а також зменшиться час затримки громадського транспорту на зупинках. Це також дозволить впроваджувати різноманітні гнучкі тарифні системи.

Ухвалений закон передбачає, що влада міста самостійно впроваджуватиме е-квиток і встановлюватиме обладнання, визначатиме правила їхньої роботи й користування ними. Пільговикам забезпечить отримання е-квитків держава.

Запровадження е-квитка вже розпочали у Тернополі: нещодавно встановили відповідне обладнання й розпочали користування квитками в електротранспорті (тролейбусах та трамваях). Договір про запровадження його і в маршрутках, як пояснив  0352.ua начальник управління транспорту, комунікацій та зв'язку міськради Тернополя Ігор Мединський, 11-го січня розглянув виконавчий комітет. Опрацювання угоди триватиме 2 тижні. 

Нагадаємо, ідею запровадження е-квитка у Львові обговорюють ще з 2011 року, відколи місто вирішило реформувати систему громадського транспорту. У 2016-му до цієї теми повернулися, визначивши ЛКП «Львівавтодор» підприємством, яке займатиметься втіленням електронного квитка. Профінансують нововведення за рахунок кредиту від Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР). Кошти використають на обладнання, яке встановлять у кожному транспортному засобі, облаштування необхідних пристроїв, створення колл-центрів й ремонтних підрозділів тощо.

Додамо, що Тарас Спільник, приватний підприємець та власник автобусів, зазначив раніше у коментарі Tvoemisto.tv, що поява е-квитка, безперечно, поліпшить якість перевезень, однак львів’янам доведеться змиритися зі збільшенням вартості проїзду.  Про те, скільки коштуватиме одноразовий проїзд та якими будуть різновиди довгострокових транспортних карток, говорили під час дискусії «Громадський транспорт у Львові: швидкі та довгі рішення», організованій проектом Tvoemisto.tv "Платформа консенсусу" за підтримки міжнародного фонду "Відродження". 

Опублікувала Людмила Рубцова


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!