Обшуки в IT-компанії MacPaw: Пояснення правоохоронців і реакція чиновників та активістів

876 0
IT-компанію MacPaw звинуватили в несанкціонованому видобуванні піску в промислових масштабах і вирубці лісу
Олександр Косован. Фото з відкритих джерел

Олександр Косован. Фото з відкритих джерел

Голова Мінцифри Михайло Федоров, коментуючи обшуки в IT-компанії MacPaw та вдома у її засновника, заявив, що «йому соромно» і що «не можна зупиняти роботу компанії через ділянку землі». Про це він написав у Telegram.

«Мені соромно, що деякі представники правоохоронних органів забігають в офіс та додому до власника топ-продуктової компанії України. Ця компанія створила кілька успішних продуктів для девайсів Apple. Ними користуються більше 30 млн людей по всьому світу. Звичайно, суд повинен встановити винуватість. Але ми живемо в цивілізованому столітті. За цифровою економікою майбутнє. Не можна зупиняти роботу компанії через ділянку землі. Враховуючи те, що, за словами власника, він був готовий надати всі матеріали до розгляду справи», - заявив міністр.

За його словами, подібні підходи вбивають будь-який інвестклімат країни, тим паче під час повномасштабної війни.

«Ми розібралися в процедурних деталях цієї справи. І впевнений, що правоохоронні органи приймуть всі необхідні управлінські рішення. Разом з Дія.City ми планували приймати новий закон про "Маски Шоу Стоп". Сьогоднішній кейс довів - закон потрібен терміново. Щоб «деякі» не наступали на одні і ті ж граблі», - резюмував він.

Співзасновник Monobank Олег Гороховський написав у Facebook, що MacPaw «в образу не дамо», а член фінансового комітету Ради Ярослав Железняк заявив про готовність «винести це питання на засідання нашої ТСК (тимчасової слідчої комісії - ред.)».

Голова фракції «Слуга Народу» Давид Арахамія заявив, що звернувся до Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності з проханням розглянути ситуацію з обшуками в ІТ-компанії MacPaw на засіданні.

Нагадаємо, 15 лютого засновник IT-компанії MacPaw Олександр Косован повідомив про обшуки в офісі компанії та у нього вдома.

За його словами, причиною обшуків стало «бажання чиновників заволодіти земельними ділянками, які MacPaw законно придбала у період з 2016 по 2021 роки».

У Нацполіції заявили, що обшуки в IT-компанії MacPaw здійснюються за фактом збільшення без спеціального дозволу берегової лінії. Правоохоронці стверджують, що у результаті таких дій державі завдано збитків на понад 12,5 млн грн.

За даними слідства, на території земельних ділянок у Київській області, що належать компанії, здійснюється незаконний видобуток корисних копалин для будівництва комплексу відпочинку. 

Зокрема, відповідно до акту огляду, який складено працівниками Циблівської ОТГ, земельна ділянка загальною площею 11,2286 га використовується не за цільовим призначенням: на березі Канівського водосховища, прибережна смуга якого відноситься до вказаних вище земельних ділянок, знаходиться земснаряд для видобутку піску, додали у відомстві.

Відтак слідчі Головного слідчого управляння Нацполіції спільно із екоінспекцією столичного регіону провели огляд і з’ясували, що у такий спосіб без спеціального дозволу було збільшено берегову лінію на ділянці, де будується комплекс відпочинку.

Водночас активіст, експерт з питань містобудування Георгій Могильний наголосив, що куплена земля – це ліс на березі Канівського водосховища, і «що власник бізнесу теоретично не міг не розуміти, що купуючи ліс під виглядом земель сільгоспризначення, він влазить у щось дуже мутне».

«Якщо приблизити гугл-карту — справді можна побачити щось схоже на базу відпочинку зі кількома спорудами, басейном, 600 метрів намитої берегової лінії шириною 20-60 метрів з маріною для яхт і човнів. Якщо придивитися, то на дні басейну можна побачити закарлючку, схожу на логотип компанії MacPaw. Від краю басейну до водної поверхні — 40 м, а до будівлі 60(можете перевірити на гугл-картах).Тобто, ця база збудована у прибережній захисній смузі Канівського водосховища, яка тут складає 100 метрів. Водний кодекс України дає таке визначення прибережної захисної смуги: «це частина водоохоронної зони відповідної ширини вздовж річки, моря, навколо водойм, на якій встановлено більш суворий режим господарської діяльності, ніж на решті території водоохоронної зони» (ст.4)», — написав у себе на сторінці Facebook київський активіст, голова Ради з урбаністики Києва Віталій Селік.

У коментарі dev.ua Косован пояснив, що дійсно компанія робить базу відпочинку для співробітників.

«Коротко: Купуючи землю, вона була вже оформлена як земля сільгосп призначення (як і більшість участків які можна там купити), лісфонд по документам не межує з нашими участками. Але після того як ми зайшли, ми виявилися заручниками наших інвестицій», - сказав він.

«Усі земельні ділянки ми придбали законно. А те, що нас звинувачують у видобутку видобутку корисних копалин — взагалі абсурдно і є частиною більшої картини про яку розповім публічно згодом» - написав Косован у Facebook.

Станіслав Нестеренко

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!