Культурні цінності з ексрезиденцій Януковича передадуть музеям, які пограбували росіяни

663 0
537 предметів, які представляють високу культурну та мистецьку цінність з «Межигір’я» та «Сухолуччя» передадуть пограбованим росіянами музеям.
Фото: Міндовкілля

Фото: Міндовкілля

У межах застосування санкцій до Віктора Януковича Вищий антикорупційний суд передав історико-культурні та матеріальні цінності з резиденції «Межигір’я» та мисливського будинку «Сухолуччя» у власність держави.

Рішенням Уряду, Міністерство культури та інформаційної політики відповідатиме за вилучені культурні цінності, які будуть розподілені та передані у фонди українських музеїв, які пограбували росіяни. Про це повідомили у МКІП. 

«Вилучені культурні цінності мають належати усім українцям. Збереження цих предметів для суспільства, їх вивчення й публічне представлення – абсолютний пріоритет нашої національної музейної політики. Ми плануємо передати предмети профільним музеям, зокрема тим, які зазнали руйнувань внаслідок російської агресії та тих, які пограбували росіяни», – сказав Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України. 

Читайте також: автівки, яхта та тисячі квадратів житлової площі. Конфісковане майно Януковича

Наразі стягнуті за рішенням суду активи зберігаються в Національному художньому музеї України. Далі МКІП має прийняти рішення про передачу цінностей для постійного зберігання до конкретних закладів. Рішенню МКІП передує рішення Експертно-фондової ради з питань безоплатної передачі вилучених або конфіскованих культурних цінностей, обернених відповідно до закону в дохід держави.

Серед вилучених цінностей: 

  • картини відомих художників. Зокрема,  «Вид Феодосії в місячну ніч» І. К. Айвазовського,  «Вид на долину Аніо біля Тіволі» К. Моргенштерна та інші; 

  • книги - Апостол (Діяння і послання святих апостолів), видана друкарем І. Федоровим в 1574 році в м. Львів та інші,

  • ікони - «Богоматір Скоропослушниця», виконана на початку ХІХ сторіччя в м. Афон, «Воскресіння Христове зі святами», виконана наприкінці ХІХ сторіччя, «Богородиця Казанська», виконана в XIХ сторіччі в росії, «Христос Вседержитель», виконана наприкінці ХІХ – початку ХХ сторіччя, «Трійця Старозаповітна», виконана наприкінці ХVІІІ – початку ХІХ сторіччя в майстерні Києво-Печерської Лаври;

  • вази, дерев’яні скульптури, годинник підлоговий у стилі Людовіка ХV, виготовлений в 1765 році у Франції, монета з зображенням Хреста Єфросинії Полоцької та вставками з штучного каміння, пам'ятна медаль «Образ Казанської Богоматері», набір пам'ятних медалей «В пам'ять 200 річчя перемоги у війні 1812 року», мощевик з мощами Святого Віктора, 61 лист «Спеціальної карти Європейської Росії» (нинішні території сучасних Донецької, Луганської, Харківської областей), автора І.А. Стрельбицького, виконаний в 1921 році в Росії, горщик періоду Трипільської культури.

Нагадаємо, днями ‎Межигір’я Януковича передали до Фонду держмайна та невдовзі нададуть статус парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення.

Ігор Ющенко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!