Київ

Київ вирішив частково відмовитися від косіння трави після критики в мережі

928 0
У Києві впроваджують європейські практики захисту біорізноманіття - декоративні луки та ділянки без скошування.
Фото: pixabay

Фото: pixabay

У кожному районі Києва були визначені експериментальні ділянки, на яких висаджуються декоративні луки та застосовується підхід відмови від косіння. Таких ділянок у місті буде 25. Про це повідомив начальник Управління екології та природних ресурсів КМДА Олександр Возний.

Чиновник вказує на застосування європейських практик захисту та покращення біорізноманіття - їх активно впроваджуватимуть у столиці комунальні підприємства по утриманню зелених насаджень.

«Цього року ми традиційно приділяємо дуже багато уваги, аби всі зелені зони столиці були доглянутими – регулярно прибиралися, мали охайні газони та радували відвідувачів квітучими клумбами та квітниками. Крім того, цієї весни були визначені декілька ділянок у кожному районі міста, де наші комунальники висаджують декоративні луки та застосовується підхід натурального росту трав. В обох випадках йдеться про мінімальне скошування, а отже не тільки економію ресурсів, але і створення ідеальних умов для розвитку і захисту біорізноманіття», – зазначив Олександр Возний.

За його словами, у цьому році у столиці з’явиться 25 декоративних лук, зокрема на транспортних розв’язках, розподільних смугах і ділянках уздовж автомобільних доріг. Приблизно така ж кількість ділянок, які розташовані не в зоні активної рекреації, буде виділена для проведення експерименту із відмовою від косіння. Інформування киян про нові підходи в озелененні столиці буде здійснюватися за допомогою спеціальних оголошень на місцях.

Читайте також. У Святошинському районі на вулиці Гната Юри, 14-Б запрацював підрозділ Центру надання адміністративних послуг

«Декоративні луки та обмеження косіння на визначених ділянках є поширеною практикою в багатьох європейських столицях, зокрема Лондоні, Відні, Берліні та інших. Важливою перевагою цих підходів є забезпечення харчуванням (пилок та нектар) комах-запилювачів, що сприяє розвитку біорізноманіття», – йдеться в повідомленні КМДА.

Скоріш за все зміна підходу до косіння трави є певною відповіддю міста на масову критику цієї процедури в соцмережах. Так, кияни були невдоволені косінням галявин з травою та дикорослими квітами. Зокрема, нещодавно про це писав киянин Олександр Соколенко у своєму Facebook.

«Щороку одне і те саме. Голосіївський проспект, проспект Лобановського. З самого ранку десятки комунальників з газонокосарками завзято "вигризають" першу весняну траву», - обурюється мешканець столиці. Аналогічна ситуація спостерігається у всіх районах Києва. 

При цьому чоловік дивувався таким традиційним процедурам, сумніваючись у їхній доцільності. Також Соколенко опублікував відео, як на проспекті Лобановського косять траву газонокосаркою. 

Нарікання на процедуру скошування трави виникають щороку з настанням потепління. Наприклад, торік влітку жителі столиці реєстрували електронну петицію на сайті Київської міської ради з ініціативою припинити косіння трави. Втім, вона не набрала потрібних голосів. 

Нагадаємо, у КМДА зауважують, що попри напружену безпекову ситуацію та непросту економічну ситуацію, у 2022 році у столиці було висаджено майже 6000 дерев, понад 61 000 кущів та близько 7 мільйонів квітів.

ТЕГИ: київ

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!