Київ

Київський дизайнер пропонує позбутися російського шрифту на зупинках приміського транспорту

1526 0
Шрифт «Іжиця» використовують з початку 1990-х – він поширився Україною через «незнання і відсутність адекватних альтернатив»
Фото: twitter.com/viterzbayraku

Фото: twitter.com/viterzbayraku

На зупинкових павільйонах України у назвах часто використовували  російський шрифт «Іжиця». Київський графічний дизайнер Богдан Гдаль запропонував замінити його на український.

За словами дизайнера, шрифт «Іжиця» використовують з початку 1990-х – він поширився Україною через «незнання і відсутність адекватних альтернатив».

Шрифт «Іжиця» у 1988 році розробила Світлана Єрмолаєва. Дизайнер описує його як «неправдивий новотвір з імперським духом та деякими рисами азійщини, якими Росія підмінила естетику Руси».

«Шрифт призначався для відтворення старослов’янських текстів в енциклопедіях та наукових статтях, але оцифрований у 1992 ПараГрафом з надзвичайною швидкістю поширився по всіх слов’янських країнах, що користуються кирилицею. Іжицю можна побачити на вуличних вивісках, в меню ресторанів, в оформленні православних сайтів і книг та навіть на прапорах спонсованих Росією терористів — дався взнаки дефіцит подібних шрифтів та очевидна потреба», – пояснював дизайнер у колонці «Історичної правди».

Боротьбу з «Іжицею» Гдаль почав ще у 2020 році. Він підписав меморандум співпраці з «Укравтодором», а далі почав генерувати український шрифт на основі шрифту «Вернигора». Цей варіант погодили. Проте компанія-виконавець знову замінила шрифт на «Іжицю» без узгодження макетів, але після втручання міністерства інфраструктури шрифт виправили.

«Поки що ця дорога – єдине місце в Україні, де був свідомо змінений підхід до шрифту на зупинкових комплексах. У мене є свідчення, що на решті доріг тулять ту ж «Іжицю». Але я цю тему не кинув. Буду тиснути далі», – заявив Гдаль.

Нагадаємо, раніше Графічний дизайнер Богдан Гдаль представив один з варіантів дизайну нової назви для станції метро «Дружби народів», яку перейменували на «Звіринецьку». Він створив дизайн літер нової назви на основі в'язевих настінних розписів в Трапезній церкві Києво-Печерської Лаври. Також художник презентував дизайн нового напису для станції метро «Площа Українських Героїв», яка раніше носила назву «Площа Льва Толстого».

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!