Київ

Що принесла Києву Лондонська конференція з відновлення України. Оприлюднено перші чотири проєкти

1162 0
Конференція дасть поштовх для розвитку столичного регіону в енергетичному, транспортно-інфраструктурному та фінансовому напрямках.

У Києві та області можуть реалізувати щонайменше чотири інвестиційні проєкти за європейські кошти. Такі результати для регіону принесла друга міжнародна Конференція з питань відновлення України, яка пройшла 21-22 червня у Лондоні. Перша така конференція відбулась у Лугано рік тому, у липні 2022-го року. З того часу було напрацьовано багато пропозицій і навколо питання відбудови України розгорнувся масштабний рух.

Цьогоріч учасники зосередилися на загальних питаннях мобілізації міжнародної підтримки для економічної та соціальної стабілізації України та подальшого процесу відновлення від наслідків війни. Також було порушено питання нагальності залучення приватного бізнесу, що повинен стати фундаментом успішного відновлення України.

Також на конференції було презентовано Ukraine Business Compact 2023 – декларацію принципів підтримки довгострокового сталого економічного відновлення України, яку вже підписали більше 500 компаній з 42 країн, сукупна ринкова капіталізація яких перевищує 5,2 трлн доларів.

Результати конференції для Києва та області

1. «Розумні» електромережі.

Компанія ДТЕК презентувала на конференції проєкт «розумних» електромереж на Київщині. За підтримки інвесторів планує побудувати перші «розумні» електромережі Smart Grid на Київщині. Попередня вартість проєкту – $145 млн. 

Окрім цього, проєктом передбачено 10-річний план реконструкції, що включатиме 20 тис. км нових повітряних і підземних кабелів, 250 підстанцій, 6 тис. трансформаторів, близько мільйона «розумних» лічильників.
 
Які можливості «розумних» електромереж?
 – швидко виявляти аварійні ситуації та запобігати їм;
 – відстежувати та знижувати споживання енергії в години пікового навантаження у режимі реального часу;
 – допомагають споживачам ставати постачальниками завдяки електроенергії, згенерованій на домашніх сонячних панелях або завдяки використаним автомобільним акумуляторам.
 
Як наслідок, середній час відключення електроенергії на рік зменшиться з 1500 до 100 хвилин, а технологічні втрати знизяться у три рази – із 14% до 5%. Тестувати систему планують в енерговузлі Ірпінь-Буча-Бородянка.
 

2. Платні дороги та розвиток залізничного сполучення.

У п'яти областях України – Київській, Дніпропетровській, Львівській, Одеській та Полтавській планують побудувати нові платні дороги.

Наразі для доріг готують техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) за гроші держбюджету. Про це заявив голова Держагентства відновлення Мустафа Найєм на круглому столі «Транспорт, логістика та інфраструктура» на Конференції з відновлення України.

Як зазначається, загальна вартість проєкту складає $6,5 млрд.

Наразі проєкт платних доріг стосуються лише вантажівок вагою понад 12 тонн. На конференції цей проєкт назвали одним із найбільш перспективних в Україні. При цьому його реалізацію буде розпочато одразу ж після появи партнерів, і вже зараз в участі зацікавлені компанії з Євросоюзу.

Серед проєктів капітального ремонту та реконструкції доріг – такі дві головні траси:
М-05 Київ – Одеса
М-06 Київ – Чоп
 
 
Флагманські проєкти, які можуть зацікавити потенційних інвесторів:
 – Розширення 4 коридорів транс'європейської транспортної мережі за допомогою євроколії
 – Сполучення Києва з європейськими столицями сучасним швидкісним залізничним транспортом (ділянка Київ – Варшава).
 
Розвиток залізничного сполучення за маршрутами: Ягодин – Київ, Львів – Київ, Київ – Полтава – Харків – Дніпро – Запоріжжя – Маріуполь.
 
 
3. Лондонська фондова біржа у Києві.
 
Для залучення Києва до провідних міст світу як частини світового альянсу міжнародних фінансових центрів, у столиці України планують створити філію Лондонської фондової біржі. Про це на конференції заявив CEO London Stock Exchange Group Девід Швіммер. 
 
Відомо, що вже ведуться перемовини з Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку щодо підтримки локального капіталу в Україні. А вже з 2024 року LSEG планує скасувати плату за лістинг компаній з України.
 
4. Відновлювальна енергія у Бучі.
 

У Бучанській громаді запустять цілорічне виробництво відновлювальної енергії, тепла і палива. Відповідний Меморандум підписали на Ukraine Recovery Conference, що триває у Лондоні. Про це повідомив бучанський міський голова Анатолій Федорук.

«Цей проєкт має привести нашу громаду до енергетичної незалежності та власної зеленої енергетики. Реалізувати його плануємо на базі індустріального парку Bucha Techno Garden», – зазначив мер Бучі.

Сторонами підписаного Меморандуму стали Бучанська міська рада, українська компанія ЮТЕМ, японська Tsumabe та польська Hunfa, а також Міністерство економіки, торгівлі та промисловості Японії, яке підтримуватиме реалізацію проєкту.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час Ukraine Recovery Conference у Лондоні відповів Tvoemisto.tv про пріоритети для уряду.

Ігор Ющенко

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 

ТЕГИ: київ

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!