Львівщина отримає 20 ампул сироватки від дифтерії. Це доза для двох хворих

5995 0
Лікарі прогнозують можливий спалах захворюваності.
фото: соцмережі

фото: соцмережі

У МОЗ повідомили, що в регіони відправляють 200 ампул дифтерійного антитоксину, що надала Україні ВООЗ як гуманітарну допомогу.

Як розповіла у коментарі Tvoemisto.tv головна епідеміологиня Львівщини Наталія Тімко, Львівщина із цієї кількості має отримати 20 ампул.

«Цієї кількості вистачить на 2-3 людей при середньо-важкій формі захворювання», – каже лікарка.

Вона додає, що наразі збудник дифтерії на Львівщині не фіксується, але якщо він з’явиться, то пошириться дуже швидко.

«Прогноз щодо захворюваності сумний, її давно не було. Є велика кількість уразливого населення, багато невакцинованих. Тому закликаю мешканців провакцинуватись, щоб не чекати, що буде далі», – говорить Наталія Тімко.

Читайте також: Не бійтесь індійських вакцин. Де, коли і чим щепити дітей і дорослих у Львові

Дифтерія – небезпечна інфекція, що загрожує смертельними наслідками та важкими ускладненнями. При важких формах дифтерії можуть виникати порушення роботи нервової системи у вигляді паралічу м’якого піднебіння або дихальних шляхів, що може призвести до задухи. Також наслідком хвороби може стати ураження серцевого м’яза — міокардит.

За статистикою, 50 із 1000 інфікованих помирають. Своєчасне введення сироватки може врятувати життя, при цьому все одно залишається ризик смерті.

У МОЗ кажуть, що окрім гуманітарної допомоги ВООЗ, триває процедура закупівель сироваток проти дифтерії за кошти державного бюджету із залученням міжнародних організацій. Заявлену кількість необхідних доз сироваток збільшили, об’єднавши потреби 2018 та 2019 бюджетних років.

Читайте також: 7-річний хлопчик, у якого виявили правець, перебуває в реанімації

Втім, лише щеплення може убезпечити від хвороби і врятувати життя.

Дітям роблять щеплення вакциною АКДП (проти кашлюка, дифтерії та правця) у віці 2, 4, 6 місяців та у віці 18 місяців проводиться ревакцинація. Згодом ревакцинацію проводять у 6 років анатоксином дифтерійно-правцевим (АДП), наступну у 16 років – анатоксином дифтерійно-правцевим із зменшеним вмістом антигенів  (АДП-М). Дорослі ж повинні ревакцинуватися АДП-М (вакцинуватися повторно) кожні 10 років, починаючи з 26-ти років.

Читайте також: Куди звертатись, якщо у вашій приватній клініці немає вакцини

Головний педіатр Львова Богдан Остальський у коментарі Tvoemisto.tv говорить, що за даними за 7 місяців 2019 року у Львові від дифтерії та правця щеплені 45,8% дітей до року, торік їх було 47,8%.

Отримати щеплення від дифтерії можна у вашій поліклініці. Перевірити наявність вакцин АКДП, АДП і АДП-М у регіонах можна в таблиці за посиланням.

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!