Львівська міськрада через суд скасувала право власності приватного підприємства на неіснуючі будівлі

1513 0
Приватне підприємство «Буд Інвест Капітал» у 2017 році зареєструвало право власності на нерухомість, яка фактично відсутня, на вул. Шевченка, 66.
Фото умовне

Фото умовне

Господарський суд Львівської області скасував право власності ПП «Буд Інвест Капітал» та ТзОВ «Патриаком Ленд» на комплекс будівель, які розташовані на комунальній земельній ділянці за адресою вул. Шевченка, 66. 

Джерело: ЄДРСР

Зокрема йдеться про такі споруди, скасування права власності на які у суді вимагала Львівська міська рада:

  • будівлю інженерної споруди загальною площею 2155 кв.м на вул. Шевченка, 66 у м. Львові;

  • споруду загальною площею 37,5 кв.м  на вул. Шевченка, 66 у м. Львові.

ТзОВ «Патриаком — Ленд» (відповідач) заявило про визнання позовних вимог ЛМР в частині щодо двох інших об’єктів - будівлі спортивного майданчика загальною площею 330 кв.м та будівлі трансформаторної підстанції загальною площею 47,5 кв.м, а ЛМР заявила про дзеркальну відмову від позовних вимог щодо цих об’єктів.

Що ж до аргументації позову, то ЛМР вказувало, що ці будівлі фактично відсутні на земельній ділянці, яка перебуває у комунальній власності. А отже державна реєстрація прав приватної власності на неіснуючі об’єкти порушує права власника ділянки, тобто громади Львова. 

В той же час відповідач заявив, що ПП «Буд Інвест Капітал» внесло ці об’єкти в статутний капітал ТзОВ «Патриаком Ленд» ще при його створенні у 2019 році. Проте згодом у ТзОВ «Патриаком Ленд» змінився засновник, у зв’язку з чим ТзОВ «Патриаком Ленд» не володіє інформацією щодо того, яким чином провели реєстрацію прав власності на спірні об’єкти. 

Як  з’ясували у суді, у  липні 2017 році ПП «Буд Інвест Капітал»зареєструвало право приватної власності на спірні чотири об’єкти на підставі заяви ВАТ «Львівський мехсклозавод», акту розподілу площ та договору з ВАТ «Львівський мехсклозавод». У липні 2019 року ці ж об’єкти ПП «Буд Інвест Капітал», як засновник, внесло у статутний капітал ТзОВ «Патриаком Ленд».  Вже за 2 роки ухвалою Львівської міськради ТзОВ «Патриаком Ленд» надали дозвіл на виготовлення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтованою площею 0,5461 га на вул. Т. Шевченка, 66 для будівництва і обслуговування дитячої дошкільної установи та спортивного майданчика за рахунок земель, що ненадані у власність або користування, з подальшим переведенням їх до земель житлової та громадської забудови. 

Проте вже при обстеженні ділянки ніяких об’єктів не виявили, лише дитячий майданчик, культову споруду Божої Матінки та трансформаторну підстанцію. Зі слів керівника місцевого ОСББ стало відомо, що і ті звели мешканці будинку за власні кошти.  

Читайте також: Львів'янин, що незаконно приватизував злітну смугу, отримав умовний термін

Таким чином суд дійшов висновку, що державний реєстратор зареєстрував неіснуючі права власності на нерухомість, яка фактично неіснувала. 

Також зазначимо, що, згідно з даними аналітичної платформи YouControl, ТзОВ «Патриаком Ленд» є частиною групи «Інтергал-Буд», ключовою особою у якій є екснардеп Володимир Зубик, президент неприбуткової організації Асоціації підприємств будівельників «Інтергал-Буд». Володимир Зубик, за даними Руху «Чесно» 8 разів фігурував у журналістських розслідуваннях, зокрема у владних зловживаннях керівника, махінаціях з природними ресурсами та шахрайських аферах. 

Нагадаємо, що Офісу генпрокурора не вдалося арештувати 249 тис. доларів та 800 тис. грн, вилучених під час обшуків у львівському офісі компаній групи «Інтергал-Буд», яку контролює екснардеп Володимир Зубик.

Володимир Федорович

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!