Суд не зміг арештувати 10 млн грн львівської компанії, знайдених під час обшуків

1431 0
На площі Старий Ринок детективи провели обшуки і вилучили знайдені там 249 тис. доларів США та 800 тис. грн.
Умовне фото

Умовне фото

Офісу генпрокурора не вдалося арештувати 249 тис. доларів та 800 тис. грн, вилучених під час обшуків у львівському офісі компаній групи «Інтергал-Буд», яку контролює екснардеп Володимир Зубик. Прокуратура вважає, що ці гроші були отримані незаконно, але не змогла довести цього у суді. Про це повідомляє видання Наші гроші.

У кримінальному провадженні, відкритому у січні 2022 року, фігурують компанії групи «Інтергал-Буд», яку контролює екс-депутат Верховної Ради Володимир Зубик. Зокрема, йдеться про такі компанії: ТОВ «Будгарант-2007», ТОВ «Стар Білдінг», ТОВ «СПБ-Інвест», ТОВ «Максимум», ТОВ «КУА «Крістал Ессет Менеджмент» та фонди АТ «ЗНВКФІ «Лоудстар», АТ «ЗНВКІФ «Толедо», АТ «ЗНВКІФ «Антей», ПВІФ «Інтергал-Буд», ПВІФ «ІнтерГалБудактив», ПВІФ «ІнтергалБудІнвест». Ці компанії, за версією слідства, умисно ухилялися від сплати податку на прибуток та ПДВ в особливо великих розмірах, а також легалізували (відмивали) майно, одержане злочинним шляхом в особливо великих розмірах.

У долученому до справи висновку Державної податкової служби, вказано, що компанія «Крістал Ессет Менеджмент» залучала кошти інвесторів-фізичних осіб, а не членів інвестиційного фонду, отримуючи таким чином податкову пільгу. Протягом 2018-2022 років завдяки цій пільзі компанія зекономила понад мільйон гривень на сплаті податків. Власником компанії з управління активами «Крістал Ессет Менеджмент» є Сергій Чумак – бізнес-партнер Володимира Зубика.

У січні 2023 року у головному офісі «Інтергал-Буду» на площі Старий Ринок у Львові детективи Бюро економічної безпеки (БЕБ) провели обшуки і вилучили знайдені там 249 тис. доларів США та 800 тис. грн (загалом понад 10 млн грн). Слідство вважає, що співробітники компаній групи «Інтергал-Буд» використовували львівський офіс «для забезпечення протиправної діяльності».

Після обшуків Офіс генпрокурора звернувся до суду за дозволом на арешт вилучених грошей, які слідчі вважають доказом у кримінальній справі. Шевченківський районний суд Києва 26 січня задовольнив клопотання прокуратури і наклав арешт. Але вже за місяць Київський апеляційний суд скасував арешт. Наприкінці лютого 2023 року прокурори повторно звернулися з проханням про арешт грошей до Шевченківського райсуду Києва, але цього разу суддя відмовив, бо «прокурором не надано доказів, що вилучені грошові кошти є предметом протиправної діяльності, об’єктом та знаряддям злочину».

Представник «Інтергал-Буду» представив у суді висновки планових перевірок компаній, де зазначено, що порушень податкового законодавства не виявлено.тОскаржити це твердження прокурорам не вдалося ні в суді першої інстанції, ні в апеляції, яку знову розглянув Київський апеляційний суд 25 квітня.

«У суді апеляційної інстанції прокурор пояснив, що з часу звернення із первинним клопотанням, інших доказів незаконності походження коштів не здобуто, підозри нікому не вручено», – вказано в ухвалі апеляційного суду, який повторно відмовив в арешті вилучених грошей.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!