Політична реклама

Львів'яни, у яких погано обігрівається помешкання, можуть відшкодувати кошти

1283 0
Хоч i розпочався опалювальний сезон, насправдi досi не у всiх квартирах тепло.

Коли помешкання недогрiвається (або перегрiвається), мешканцi мають вирiшити, чи вiдновити стовiдсотково якiсне надання послуг, чи просити зменшення плати за тепло (у разi недогрiву), - розповiдає  Зоряна Христина, юрист-консультант.

У випадку, якщо вирiшили зменшити платежi, то потрiбно викликати комiсiю з жеку, складати акти про недогрiв (вiдповiдно до того, якою є температура у час приходу членiв комiсiї).

Щоправда, слiд розумiти, що це не стосується ОСББ, ЖБК (житлово-будiвельних кооперативiв) та вiдомчих будинкiв, а тiльки комунальних, тобто тих, якi обслуговують жеки.

Найефективнiше поскаржитися на неякiсне теплопостачання, зателефонувавши на "гарячу лiнiю" мiста за коротким номером - 15-80. Автоматично, упродовж кiлькох годин, це звернення переадресовується у жек. Комунальному пiдприємству дають три днi на те, щоб лiквiдувати причини недогрiву, інакше отримають догану. Двi такi догани - це пiдстава для звiльнення.

Крiм того, споживачi можуть писати вiдповiднi акти-претензiї (з даними про час обстеження, про мiсце - адреса квартири, яку обстежували, та про температуру, яка була у помешканнi на час виходу комiсiї) до жеку, - розповiдає Зоряна Христина, юрист-консультант.

Документ має бути обов'язково у двох екземплярах, на один з яких ставлять штамп про одержання - вiдмiтку, де є посада, прiзвище та iнiцiали того, хто одержав, пiдпис i дата, коли одержав.

Акт-претензiю споживача подають виконавцевi, який протягом трьох робочих днiв вирiшує питання про перерахунок платежiв або видає мешканцевi обгрунтовану письмову вiдмову в задоволеннi його претензiй з пiдписом уповеноваженої особи.

До слова, є випадки, коли комiсiя, яку викликали мешканцi iз жеку, не з'являлася у час, коли споживач повiдомляв про недогрiв, бо було дуже багато викликiв тощо. Або, до прикладу, уночi було рiзке зниження температури, а вже вдень потеплiло. Тож факту недогрiву нiхто не зафiксував, а це треба робити у момент, коли його виявлено. Тому можна скласти вiдповiдний акт за пiдписом двох сусiдiв, але саме сусiдiв, а не родичiв, якi мешкають у квартирi.

Вiдповiдно до норм, у помешканнi температура має бути не нижчою як +18 градусiв. Та якщо у квартирi лише +17, то мають зробити перерахунок платежiв за поточний мiсяць на 95 вiдсоткiв (сума до оплати має зменшитися на 5 вiдсоткiв).  А коли лише +16, тодi перерахунок здiйснюється на 90 вiдсоткiв (мешканець платить на 10 вiдсоткiв менше). При температурi, меншiй як +16 градусiв, вважається, що послугу надано неякiсну i, вiдповiдно, ситуацiю мають виправити.

Мешканцi, квартири яких постiйно недогрiвають, можуть щомiсяця викликати комiсiю i писати заяви для перерахунку платежiв.

Якщо ж представники комунального пiдприємства не можуть визначити, чому помешкання не обiгрiвають належно, тодi викликають мiжвiдомчу комiсiю райадмiнiстрацiї. Пiсля того як члени цiєї мiжвiдомчої комiсiї встановлюють причину недогрiву, вони також видають розпорядження у вiдповiднi служби, аби вирiшили проблему.

Джерело: Експрес


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!