Контактний з Covid-хворим, що не має симптомів, заразний п'ять днів, – епідеміологиня

6620 0
Тривалість амбулаторного та стаціонарного лікування пацієнтів із Covid-19 тепер становить 5 днів.
Фото: ukrinform.ua

Фото: ukrinform.ua

В Україні скоротили мінімальну тривалість лікування безсимптомних пацієнтів з Covid-19 з 10 до 5 днів. Це дозволяє зменшити термін перебування під медичним наглядом пацієнтів, які мають легкий перебіг хвороби. Про це йдеться у Наказі МОЗу.

Водночас, як зазначила керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Наталія Іванченко, період заразливості від моменту інфікування людини, в якої немає жодних клінічних симптомів, тепер становить п’ять днів. Тобто людина, яка не має симптомів, але була в контакті з хворим, обстежилася методом швидкого тесту на антиген або ПЛР і коронавірус підтвердився, є заразною упродовж п’яти днів. Далі вона може йти на роботу без наступного обстеження.

Читайте також: Вакцинованим українцям віком від 60 років держава обіцяє безкоштовні смартфони

«Навіть якщо людина ще виділяє залишкові уламки вірусу, ця доза не є інфікуючою для оточуючих», – каже вона.

Якщо ж людина має клінічні симптоми, то продовжує лікування і через п’ять днів їй можуть зробити додаткове обстеження. Коли ж вона вже не виділяє вірус або виділяє його лише частково, її можна перевести в стаціонар не для коронавірусних хворих, а в стаціонар для лікування ускладнень, які спричинив Covid-19.

Крім того, за словами епідеміологині, зараз змінюється видовий штам вірусу.

«Із 30 зразків, які ми скеровували у референс-лабораторію, у 28 виявили штам «Омікрон». У двох – ще невідомо. Перед тим – з 20 зразків у 18 виявили «Омікрон», у двох – «Дельту», ще раніше відсоток був 70/30. Ми бачимо, що Дельта-штам витісняється штамом «Омікрон», – додає Наталія Іванченко.

Читайте також: Питання дня. Що робити тим, хто був у контакті з хворими на коронавірус

Нагадаємо, що за будь-яких симптомів вірусного захворювання (кашель, нежить, біль у горлі, температура) у МОЗ радять робити тест на коронавірус. Ці ознаки вже є підставою для тестування. Направлення на безкоштовний тест монжа отримати у сімейного лікаря. Щоб уберегти себе та своїх близьких, необхідно чітко дотримуватися рекомендацій. Якщо були у контакті з хворою на Covid-19 людиною, варто самоізолюватися, а за перших ознак нездужання – не займатися самолікуванням та відразу звертатись до сімейного лікаря.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!