Мешканці Західної України стали частіше ходити в кіно

1717 0
За перші півроку українці залишили в кінотеатрах $ 34,3 млн. Такі дані наводить профільний ресурс BoxOffice Mojo. Якщо рахувати в доларах, то це на 5,8% менше, ніж за аналогічний період минулого року, але якщо враховувати майже 50% девальвацію гривні, то ринок кінопрокату виріс більш ніж на 40%.
Фото: entendreproductions.com

Фото: entendreproductions.com

Окрім девальвації та економічної кризи є ще одна проблема: Україна позбулася частини ринку. Окупований Крим, де більшість західних кіностудій заборонили прокат своїх фільмів, займав близько 5% кінопрокату. Донецьк і Луганськ – ще близько 7-10%. Нескладно порахувати, що жителі Центральної та Західної України стали значно частіше ходити в кіно, пише Ліга.Бізнес.  

У порівнянні з іншими розвагами кіноринок виглядає дуже непогано. Наприклад, на концерти українці витратили за перше півріччя на 50-70% менше, ніж за аналогічний період 2013-го.

Те, що глядачі продовжують відвідувати кінотеатри під час кризи, – звичне явище, вважає власник мережі "Кінопалац" і кінодистриб'юторської компанії B&H Богдан Батрух. "Ми бачили це на прикладі попередніх криз, 1999 і 2009 років. Для глядачів кіно – це простий і доступний спосіб відволіктися від того, що відбувається", – пояснює він. Так, в 2009 році в доларах ринок просів всього на 4% – до $63400000 – при зростанні курсу долара на 60%.

Бажання відволіктися від проблем разом з скороченням вільних грошей у споживачів призвело до того, що глядачі стали купувати дешевші квитки, відзначає співвласник мережі кінотеатрів "Блокбастер" Андрій Шпиг. "Це добре видно на прикладі залів IMAX, де квитки коштують дорожче (від 70-120 грн. – ред.), ніж у звичайні кінозали. Попит на кіно в цьому форматі впав", – констатує Шпиг.

Про це говорить і статистика відвідувань найкасовіших фільмів. Торік таким став "Хоббіт. Пустошь Смога", який заробив в українському прокаті $ 4,8 млн. При цьому його подивилося 652 600 осіб – тобто середня ціна квитка становила приблизно $ 7,4, або 60 грн за тодішнім курсом. У першому півріччі цього року найкасовішим став "Вій 3D", що зібрав $ 4,6 млн і 849 600 глядачів. Середня ціна квитка – $ 5,4, у січні, коли фільм вийшов на екрани, це становило близько 45 грн.

Найпопулярніші фільми в першому півріччі:

"Вій"

Дата виходу: 30 cічня

Виробництво: Росія, Україна, Німеччина, Великобританія, Чехія

Бюджет: $26 млн

Касові збори в світі: $39500000

Касові збори в Україні: $4,6 млн

Нове трактування історії Миколи Гоголя зуміла зібрати $ 1,5 млн уже за перший уїк-енд. Такі касові збори вивели його на 12-е місце в рейтингу найбільш вдалих прем'єр в Україні за всі часи.

"Кохання у великому місті 3"

Дата виходу 1 січня

Виробництво: Росія, Україна

Бюджет: невідомий

Касові збори в світі: $ 18 млн

Касові збори в Україні: $ 3 млн

Ром-ком з українцями Володимиром Зеленським та Вірою Брежнєвою до третього фільму вже встиг набриднути головному ринку - російському. Принаймні, так про нього відгукнулися російські критики. На ділі ж попередня частина трилогії була прийнята ще гірше: якщо Кохання-3 зайняла 131-е місце серед усіх фільмів за обсягом касових зборів в РФ, то Кохання-2 змогла піднятися тільки до 227-го. Перша ж частина займає почесне 262-е місце у списку.

"Ной"

Дата виходу: 27 березня

Виробництво: США

Бюджет: $ 125 млн

Касові збори в світі: $ 344 200 000

Касові збори в Україні: $ 2,6 млн

Біблійна історія від режисера "Реквієму за мрією" Даррена Аронофскі в Україні привернула до великих екранів 230,2 тис. осіб. Фільм з віковим обмеженням (від 12 років) навіть благословив папа римський Франциск. Зате його заборонили до показу в кількох мусульманських країнах (наприклад, в Єгипті та ОАЕ) і навіть у Китаї - але ж збори могли б бути ще більше.

"47 ронінів"

Дата виходу 1 січня

Виробництво: США

Бюджет: $ 175 млн

Касові збори в світі: $ 149 900 000

Касові збори в Україні: $ 2,5 млн

Один відомий Кіану Рівз не зміг компенсувати наявність в кадрі двох десятків невідомих японських акторів – в результаті фільм навіть не зміг окупитися. Його глядацький рейтинг на Rotten Tomatoes - 50%.

Хоча українським глядачам сподобалося. Картина з'явилася на екранах в перший тиждень року, саме в той момент, коли українці просто-таки окупували кінотеатри. У цей період вітчизняний кінопрокатний ринок встановив рекорд: загальні збори за перші вихідні року склали $ 4,6 млн, чого досі ніколи не бувало.

"Малефісента"

Дата виходу: 29 травня (ще в прокаті)

Виробництво: США, Великобританія

Бюджет: $ 180 млн

Касові збори в світі: $ 587 млн

Касові збори в Україні: $ 2,3 млн

Шкіряні роги Анджеліни Джолі, за даними Rotten Tomatoes, сподобалися 75% глядачів і лише 50% критиків. Передбачалося, що фільм зніме Тім Бертон, але в підсумку картина стала режисерським дебютом художника-постановника "Аватара", "Аліси в країні чудес" і "Оз: Великий і Жахливий" Роберта Стромберга.

В Україні "Малефісента" зменшує оберти досить повільно: картина крутиться вже місяць, але, за підсумками останнього уїк-енду, як і раніше входить в п'ятірку найбільш касових.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!