На правах реклами

Чи справді МРТ – шкідлива для організму. Міфи і реальність про цю діагностику

13512 0
Довкола магнітно-резонансної томографії досі існує велика кількість домислів і страхів. Лікарі-радіологи приватного медичного центру «Родина» у Львові зібрали і спростовують найпоширеніші міфи про МРТ.

Магнітно-резонансна томографія (МРТ) – один з найефективніших методів діагностики хвороб внутрішніх органів, тканин, м’язів, кісток. Вона допомагає лікарям отримати детальні зображення тіла без використання рентгенівських променів, виявити початкові прояви важких захворювань та вчасно розпочати лікування.

МІФ № 1: Магнітно-резонансна томографія - шкідлива для організму

Реальність: Буває так, що пацієнти відмовляються від такого необхідного МРТ, бо бояться рентгенівського опромінення. Насправді ж магнітно-резонансний томограф отримує зображення без використання рентгенівських променів, що є основною його перевагою. Тому всупереч поширеній думці, пацієнт не отримує дози опромінення. Тому ви можете багаторазово проходити обстеження та не хвилюватися.

Міф № 2: Дітям МРТ робити не можна

Реальність: Ми вже з’ясували, що МРТ не несе шкоди для організму, зокрема і дитячому, тому протипоказів тут немає. Єдиний момент, який варто врахувати – це те, що обстеження потрібно проводити у нерухомому стані, чого значно важче досягти з дітьми. Але у таких випадках у нас є можливість провести діагностику у стані так званого «медикаментозного сну». Це дає нам можливість провести обстеження навіть новонародженим.

Міф № 3: МРТ - це боляче і неприємно

Реальність: МРТ є абсолютно безболісним обстеженням, яке не викликає жодних дискомфортних відчуттів. Буває так, що наші пацієнти відчувають деяку невпевненість або тривожність під час МРТ через те, що перебувають у закритому просторі. Однак сучасні МРТ-сканери дозволяють зробити цю процедуру більш комфортною. У «Родині», до прикладу, тунель томографа є відкритим і має діаметр 70 см, що зменшує відчуття обмеженості та забезпечує спокій пацієнтам із клаустрофобією. Крім цього, за необхідності ми проводимо МРТ з анестезією.


Міф № 4: МРТ призначають тільки для візуалізації м'яких тканин, а для обстеження кісток потрібно робити КТ

Реальність: МРТ дозволяє досліджувати і тверді, і м’які тканини. Лікар обирає той вид інструментальних методів діагностики, який необхідний у конкретному клінічному випадку. 

Міф № 5: Для проведення МРТ обов’язково вводити внутрішньовенний контраст

Реальність: МРТ-діагностика може бути проведена як із контрастом, так і без нього. Рішення щодо ведення контрастної речовини лікар приймає залежно від медичної потреби.

«Дозвольте ще раз наголосити, що МРТ  це інструмент для виявлення та діагностики захворювань, а не джерело болю чи страху. Не вірте міфам і зрозумійте, що це обстеження може врятувати життя, а наша мета  зробити процедуру якнайбільш комфортною для кожного пацієнта»,  зазначила лікар-радіолог Панасюк Галина Євгенівна.


 У медичному центрі «Родина» за допомогою МРТ досліджуємо:

  • головний мозок з обстеженням судин мозку;

  • хребет – поперековий, грудний та шийний відділи;

  • суглоби, крижово-клубові з’єднання;

  • онкоскринінг;

  • обстеження при розсіяному склерозі та епілепсії;

  • чоловічі та жіночі органи малого тазу (передміхурова залоза, сечовий міхур, матка, яйники, пряма кишка).


Обстеження проводять на апараті Siemens Magnetom Aera 1.5 Тесла, який дозволяє отримати чіткі результати та проводити діагностичні дослідження для усіх категорій пацієнтів.

З інформацією про медичний центр «Родина» можна ознайомитися за посиланням.

Отримати відповіді на питання про МРТ та записатися на обстеження – за номером: +38 067 230 11 77.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!