Київ

Мін'юст не дозволив московським попам привласнити історичну церкву у Вишгороді

652 0
Релігійна громада ще влітку вирішила перейти до ПЦУ

Міністерство юстиції України скасувало реєстрацію права власності на приміщення і споруди храму святих страстотерпців Бориса і Гліба у місті Вишгород за благодійною організацією, пов'язаною з попереднім настоятелем від УПЦ МП. Про це  повідомив адвокат Роман Титикало.

За словами адвоката, священники так званої Української православної церкви, яка перебуває у сфері впливу московського патріархату, вже зрозуміли, що процес переходу релігійних громад до Православної церкви України невідворотний, і вирішили просто переоформити приміщення храму на свої приватні структури.

Титикало зазначив, що 17 червня 2023 року відбулися Загальні збори релігійної громади вказаного храму, де було вирішено змінити підлеглість Релігійної громади у канонічних та організаційних питаннях шляхом входу до складу релігійного об’єднання – Православної Церкви України. 

«Вже після цих зборів та затвердження нової редакції статуту релігійної громади, 30 червня 2023 року, попередній настоятель Релігійної громади Денисенко Дмитро Андрійович (настоятель московського патріархату) у змові з БО “ФОНД ДУХОВНОГО ВІДРОДЖЕННЯ ГРОМАДЯН “ВИХОВАННЯ”, без відповідних на те повноважень, відчужив та зареєстрував приміщення Церкви святих страстотерпців Бориса і Гліба за вказаним Благодійним фондом. Наша юридична робота та супровід сприяли скасуванню реєстрації та поверненню церкви Бориса і Гліба у м. Вишгород через задоволення скарги антирейдерською комісією Міністерства юстиції України», – поінформував адвокат.

Адвокат подякував Колегії з розгляду скарг у сфері державної реєстрації за обʼєктивність, неупередженість та оперативність. І нагадав, що храм святих страстотерпців Бориса і Гліба є окрасою міста Вишгород. Він був побудований у 1861 – 1863 роках і є пам’яткою архітектури України місцевого значення.

Раніше Київська обласна рада підтримала проєкт рішення про заборону діяльності УПЦ МП в регіоні.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!