Київ

Модерністський автопарк №7. Комісія Київради розглянула петицію, але охоронний статус поки не надала

871 0
Хоча розгляд і перенесли, голова комісії зазначила, що бажання понад 6000 людей зберегти споруду дає підстави для надання охоронного статусу.

Постійна комісія Київської міської ради з питань культури, туризму та інформаційної політики розглянула петицію про включення до переліку об'єктів культурної спадщини будівлі автобусного парку №7 у Дарницькому районі столиці.

Напередодні засідання, автор петиції Павло Постоєнко повідомив комісію, що для початку необхідно надати будівлі охоронний статус і лише потім – після перемоги – розбиратися з ремонтами: залучати місцеві, державні чи приватні кошти. 
 
Як і очікувалося, представники «Київпастранс» почали скаржитися та апелювати до майбутньої вартості ремонту:
 
«Київпастранс на комісії скаржився, що у випадку надання охоронного статусу вартість ремонту зросте у два рази (!) через те, що не можна буде проводити капітальний ремонт і що будуть обмеження у використанні її для транспортної інфраструктури та багато іншого», – каже Постоєнко.
 
 
На це голова комісії Вікторія Муха зазначила, що занедбана будівля і так не використовується для транспортної інфраструктури, але бажання понад 6000 людей її зберегти, дає підстави для надання охоронного статусу.
 
«У підсумку комісія вирішила перенести на наступне засідання розгляд моєї петиції, дали час Київпастрансу та архіву знайти проєкт та інші документи на будівлю, щоб далі вирішити її долю», – додав активіст.
 
 
Як ми писали раніше, автопарк з вантовим даховим покриттям на Дарниці в Києві є зразком індустріальної архітектури. За визначенням CNN, автопарк — «найразючіший приклад радянського модернізму», «прихована реліквія» попередньої доби, яка «раніше вважалася інноваційною будівлею».
 

Додамо, «Київпастранс» використовував депо для збереження понад 900 одиниць непридатного до експлуатації громадського транспорту. Поступово будівля занепадала.

Факт аварійності підтвердила державна архітектурно-будівельна інспекція. 2015 року парк закрився.

Постало питання про знесення будівлі з наступним продажем ділянки під забудову. Незгодна з таким рішенням громадськість закликала міську владу зберегти унікальну споруду.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!