Київ

На Київщині знайшли рідкісну рослину, яка росла ще у дольодовиковий період

908 0
На цій ділянці знайшли також інші червонокнижні рослини:лілію лісову, дикі орхідеї — коручка і любка.
Фото: КЕКЦ

Фото: КЕКЦ

У Київській області у лісі біля Переяслава екологи зробили наукове відкриття — знайшли рослину-релікт третинного періоду бруслину карликову, яку занесли до Червоної книги України. Про це повідомляє  Київський еколого-культурний центр (КЕКЦ).

У дубовому лісі під Переяславом виявили популяцію карликової бруслини з 40 рослин. Знахідкою екологи вдячні Артему Войналовичу, доктору біологічних наук.

На цій ділянці знайшли також інші червонокнижні рослини:лілію лісову, дикі орхідеї — коручка і любка.

«Бруслина карликова — релікт третинного періоду, вона росла на Землі ще 1,8 млн років тому і є сучасником мамонтів», — розповіли екологи.

Це низький вічнозелений сланкий чагарник. Ця рослина активно росла в Євразії у дольодовиковий період, проте після відступу льодовика  не змогла рости за нових умов.

Як зазначають у КЕКЦ, в Україні є лише близько 30 місць її зростання. Довгий час вважалося, що її немає на лівобережжі України, а також у Київській області.

На місці знахідки планують створити пам'ятку природи з охоронним статусом.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів схвалив проєкт Закону «Про створення парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Межигір’я».

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!