Які симптоми можуть сигналізувати про рак молочної залози та хто у групі ризику

8491 0
Чим старша жінка, тим вищий ризик захворіти на рак молочної залози.
фото з відкритих джерел

фото з відкритих джерел

На Львівщині в 2019 році онкопатологію грудної залози діагностували в 917 жінок, а в 2023-му виявили 705 нових випадків. Проте, зі слів акушерки-гінекологині, лікарки ультразвукової діагностики медичного центру «Дельта Мед» Анни Свереди, це ще не означає, що рівень захворюваності на рак молочної залози знизився. Про це вона розповіла під час медичного ток-шоу «Консиліум», яке створило Tvoemisto.tv

Зі слів акушерки-гінекологині, існують так звані «червоні прапорці», які можуть вказувати на патологію, зокрема рак молочної залози. Серед них:

  • біль у ділянці молочної залози,

  • новоуворення,

  • ущільнення,

  • втягування соска,

  • прозорі (необов’язково кров’янисті) виділення, п

  • оява лусочок у ділянці соска,

  • почервоніння, ерозії (рани),

  • різка деформація молочної залози,

  • зміна вигляду шкіри,

  • інші зміни навколо молочних залоз.

Усе це має насторожити і стати поштовхом для звернення до лікаря.

Читайте також: Який вид раку є найпоширенішим і на що звернути увагу

Як розповів лікар-онкохірург Володимир Дорожинський, що старша жінка, то вищий ризик захворіти на рак молочної залози. 

«Вікові гормональні зміни можуть впливати на здоров’я жінки. Якщо раніше рак молочної залози виявляли здебільшого у пацієнток після 50 років, то зараз фактором ризику є те, що ти жінка і тобі 40 років», – каже учасник консиліуму і додає: ускладнювати ситуацію може те, що жінки зволікають із зверненням та звертаються на більш пізніх стадіях хвороби.

Пухлина не передається від батьків до дітей, проте з покоління в покоління може передаватися генетична мутація, що збільшує ризик розвитку раку. Прикладом генетичної спадковості стала акторка Анджеліна Джолі, якій після отримання позитивних результатів аналізу на генетичні мутації та розвиток раку видалили обидві молочні залози і яєчники.

Неабиякий вплив на виникнення онконедуги мають гормональні зміни і використання пероральних контрацептивів«Якщо жінка приймає контрацептиви, це не означає, що в неї виникне рак, але може вказувати на вищий ризик і більшу настороженість», – стверджує акушерка-гінекологиня.

Читайте також: Відважні. Відверті історії жінок, які подолали рак

Збільшує ризик розвитку раку і рання перша менструація (в 10-11 років), пізні пологи, пізня менопауза, негодування грудьми та порушення режиму сну.

«Є цікаве дослідження про мелатонін. Мало хто знає, але це потужна антиканцерогенна речовина, яка виробляється під час нічного сну. Тому якщо жінка вночі спить менш ніж шість годин, у неї майже не виробляється мелатонін, отже, підвищується ризик виникнення онконедуги. Варто наголосити, що денний сон нічного не замінить», – каже Анна Свереда.

Рушійним і провокувальним фактором розвитку захворювання може бути також куріння, алкоголь та стрес. 

Нагадаємо, що «Твоє місто» запустило медичний проєкт «Консиліум». Це майданчик, де збираються професіонали різних галузей медицини, а також реальні люди, які поділяться своїм досвідом. Темою цього випску став рак молочної залози. Які «червоні прапорці» можуть вказувати на наявність онкології, як часто варто відвідувати мамолога та гінеколога, якими нетрадиційними методами пацієнтки лікують рак, чому це не допомагає та що робити родичам хворої, щоб не нашкодити.  Про це експерти поговорили під час нашого ток-шоу. Його можна переглянути на сторінках Tvoemisto.tv у Facebook та YouTube. Генеральним партнером випуску є Медичний центр "Дельта Мед" (https://delta-med.com.ua/)

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!