Київ

На Оболоні створять меморіал загиблих на війні мешканців району

731 0
Жителям Оболоні пропонують обрати формат і місце розташування майбутньої меморіальної зони.
Перетин Приозерної і проспекту Івасюка

Перетин Приозерної і проспекту Івасюка

В Оболонському районі Києва хочуть створити місце вшанування воїнів, які віддали життя за незалежність і територіальну цілісність України. Жителів запрошують долучитись до вибору локації. Про це повідомив голова Оболонської райдержадміністрації Кирило Фесик.

«На превеликий жаль, наш район насправді втратив багато активних та хоробрих оболонців, які стали на захист нашої держави. Тепер ми маємо обов’язок вшанувати наших Героїв та створити місце, а можливо і не одне, яке буде присвячено саме цим людям, нагадувати нам усім, завдяки кому ми маємо можливість жити своє життя у своєму районі, місті та країні!» — йдеться у дописі.

Голова РДА зазначив, що були окремі звернення родичів загиблих воїнів щодо необхідності вшанування пам'яті захисників. Керівництво району прагне вирішити це питання системно.

Кирило Фесик закликає жителів Оболоні взяти участь в опитуванні і висловити думку щодо формату і місця розташування майбутньої меморіальної зони.

Він наголошує, що проєкт, у разі схвалення громади, втілюватимуть у життя не за рахунок міської скарбниці, а за позабюджетні кошти.

Для створення місця вшанування пам'яті загиблих героїв на Оболоні пропонуються 8 локацій:

  • вул. Прирічна, 5;
  • парк "Наталка";
  • зелена зона біля ст. м. "Оболонь";
  • зелена зона по вул. Левка Лук'яненка;
  • сквер по вул. Зої Гайдай, 9/8;
  • сквер на перетині проспекту Оболонського і вул. Левка Лук'яненка біля пам'ятника Архангела Михаїла;
  • сквер по вул. Олександра Архипенка біля пам'ятника воїнам інтернаціоналістів;
  • сквер біля ст. м. "Героїв Дніпра".

 

Нагадаємо, 20 квітня 2023 року Київська міська рада виділила земельну ділянку під створення Національного військового меморіального кладовища в Биківні в Деснянському районі Києва між Броварським проспектом і вулицею Бобринецькою.

Але, як заявили у Мінкульті, ділянка, визначена для будівництва Національного військового меморіального кладовища, потребує ретельних археологічних досліджень з пошуковими та ексгумаційними роботами, адже визначена територія є місцем розташування колишньої таємної спецділянки НКВС УРСР, де відбувалися поховання розстріляних у Києві в 1937-1941 роках жертв масових політичних репресій. За оцінками істориків, у Биківнянському лісі було закопано від 30 до 40 тисяч тіл жертв сталінських репресій.

У серпні уряд прийняв постанову про реалізацію експериментального проєкту щодо проєктування Національного військового меморіального кладовища на території Гатненської сільської територіальної громади Фастівського району Київської області.

___________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 

 

 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!