На площі Кропивницького встановили тимчасові меблі і планують додаткове озеленення

3896 0
Площа стала закритою для автомобільного транспорту.
фото: іван станіславський/твоє місто

фото: іван станіславський/твоє місто

По всій вулиці Степана Бандери у Львові запланували ще додаткове озеленення, у тому числі на площі Кропивницького. Водночас, що стосується дорожнього покриття, то його вирішили залишити твердим. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив головний архітектор Львова Антон Коломєйцев.

«Щодо дорожнього полотна, «зелених рейок», то прийняли рішення не робити там додаткового озеленення, щоби дати можливість проїжджати не лише трамваям, а й іншому громадському транспорту. Потенціал тієї ділянки в тому, що, коли рух для приватного транспорту на площі закритий, то автобуси можуть заїжджати на так званий транспортний хаб і пропонувати мешканцям пересісти на інший вид транспорту», – пояснює він.

Читайте також: Вулицю Бандери у Львові передумали замощувати римським каменем. Відео, Фото

Меблі, які вже встановили на площі, за його словами, є тимчасовими. Їх поставили, аби мешканцям уже було зручно перебувати там. Разом із ЛКП «Львівавтодор», департаментом міської мобільності та вуличні інфраструктури, а також архітекторами працюють над тим, аби фіналізувати цей простір.

«Площа стала закритою для автомобільного транспорту, рух став впорядкованим, запрацювала нова схема. Що стосується платформ, то вони стали інклюзивними, дозволяють заходити без сходинок в низькопідлоговий транспорт, так само сформовані зручні пішохідні переходи. Зараз триває напрацювання стосовно меблів», – додає він.

Читайте також: Пів правди про бруківку. Топ-5 відповідей про ремонт вулиці Бандери

На думку Антона Коломєйцева, площа Кропивницького стала інклюзивнішою, ширшою, без додаткових сходинок чи бар’єрів. Завдяки тому, що там менший потік транспорту, туристам полегшили підхід до фасаду храму Святих Ольги та Єлизавети. Те, коли завершать усі роботи на площі, наразі не відомо. За словами головного архітектора Львова, зараз це залежить у тому числі від бюджетних призначень.

Нагадаємо, що площа Кропивницького у Львові – це прикінцева ділянка вулиці Степана Бандери. Однією з пропозицій на громадських слуханням було те, щоби зробити її закритою для приватного транспорту, а біля церкви Ольги і Єлизавети створити пішохідну зону.

Загалом проєкт реконструкції Бандери, «Вулиця для всіх», фінансували за кошти Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку (BMZ). Його обрали з-поміж трьох ідей під час багатьох етапів урбаністичних та громадських слухань. На слуханнях львів’яни вимагали залишити бруківку та розширити вулицю до чотирьох смуг замість пропонованих двох. За словами тоді чинного головного архітектора Львова Юліана Чаплінського, ширини наявної вулиці не вистачає, аби облаштувати там виділені смуги, а для розширення доведеться зрізати дерева. Тоді проєкт підкоригували і повернули бруківку.

На початку ремонту планували, що дорожнє покриття вулиці буде комбінованим. Стару бруківку мали залишити хіба що у міжколійному просторі та у слотах для паркування. Втім, у грудні минулого року, коли вже активно велись роботи, при замощуванні вулиці вирішили не використовувати римського каменю. Дорогу вистелили дрібною бруківкою-мозаїкою, а між рейками грубою бруківкою.

Ольга Коваль

Вікторія Савіцька


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!