Навіщо у Львові переробляють паркомісця та скільки це коштує

1216 0
Більше сотні паркомісць для людей з інвалідністю не відповідають чинним нормам.
фото умовне

фото умовне

У Львові вперше облаштували паркомісця для людей з інвалідністю за рахунок спільного використання частини пішохідної зони, прилеглої до парковки. Таких 5 паркувальних лотів тепер є на вул. Бандери. Ці зміни профінансувало ЛКП «Львівавтодор», облаштування коштувало орієнтовно 96 тисяч гривень. Директор ЛКП Микола Власюк у коментарі Tvoemisto.tv розповів, як саме і навіщо змінюють паркомісця для людей на кріслах колісних та скільки ще місць треба переоблаштувати, щоб люди відчували себе комфортно.

Читайте також: Як викликати таксі для людей на кріслах колісних у Львові і скільки це коштує

«У 2019 році змінилася норма ширини місця для паркування, яка потрібна для людей з інвалідністю. До 2018 року вона повинна була бути 2,5 метри. А потім змінили до 3,5 метрів. Це зробили, щоб люди на кріслах колісних мали комфортні умови. З 2021 року ми обладнали 44 майданчика відповідно до норми. Ці майданчики ми зробили розміткою, адже ширина проїжджої частини дозволяла і все відповідало державним будівельним нормам», – повідомив Микола Власюк.

За його словами, є різні варіанти облаштування паркомісць: економні та більш витратні. ЛКП працює комбінованим методом. Наприклад, в історичній частині міста вужчі вулиці, орієнтовно 6 метрів, коли інші можуть бути 7-9 м. Вулиця Бандери теж вузька, тому тут, щоб зробити паркомісця для людей на кріслах колісних, використали пандуси. Це дорожче, ніж позначати паркомісця розміткою. 

«Нам потрібно було десь взяти ще 50 см для паркомісць для людей на кріслах колісних. Для цього ми використали пішохідну зону і зробили її спільною для пішоходів та людей з інвалідністю. «Львівавтодор» першим в Україні почав робити майданчики такого формату», – зазначив директор ЛКП.

Читайте також: У Львові побільшає онлайн світлофорів. Як це функціонуватиме

Він додав, що у Львові ще 131 паркомісце треба зробити в такому ж форматі. Це можна фінансувати з допомогою донорів, використовувати паркувальний збір, або, наприклад, кошти зі штрафів за паркування.

«Львівавтодор» був ініціатором рішення виконавчого комітету, яке дає можливість реконструкції в межах всіх паркувальних майданчиків, де є місця з інвалідністю. Всі оператори та районні адміністрації мають провести ревізію місць, які не відповідають державним будівельним нормам, що вступили в дію в 2019 році. Треба зробити кошториси і запропонувати заступнику міського голови варіанти щодо ресурсів та фінансування, щоб це все обладнати і зробити інклюзивним», – підкреслив Микола Власюк.

Нагадаємо, 9 лютого на майданчику ЛеоПарковки на вул. Бандери розпочали підвищувати паркомісця для людей з інвалідністю до рівня хідника завдяки спеціальним пандусам. 

Додамо, у вересні Tvoemisto.tv провело дискусію «Робочі місця і доступність. Чи готова Львівщина до повернення військових», під час якої учасники розповіли, як зміниться площа Ринок, що треба покращити з громадським транспортом та чи готові роботодавці працевлаштовувати людей з інвалідністю та чому нам потрібна карта доступності. Читайте за посиланням

Юлія Кметик

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!