Київ

Київ остаточно не визначився, чи підлягають декомунізації пам'ятники радянським партизанам у парку Вічної слави

1028 0
Профільний Департамент КМДА звертався до наукових інституцій: там думки різняться.
Фото: Телеграм-канал «Чудесний Київ»

Фото: Телеграм-канал «Чудесний Київ»

Погруддя Сидора Ковпака та Олексія Федорова, які минулого тижня облили фарбою та розписали словами «кат», «окупант», «чекіст» на Алеї Слави в Парку Вічної Слави, не перебувають на обліку як пам'ятки або об'єкти культурної спадщини, а в профільних комісіях напрацьовують шляхи реалізації усунення з публічного простору вказаних пам'ятних об'єктів. Про це повідомили в Департаменті охорони культурної спадщини КМДА у відповідь на запит «Твого міста». 

Як зазначили в Департаменті, вказані пам'ятники потрапили в перелік пам'ятних об'єктів, що відображають радянські та російські історичні та пропагандистські наративи чи містять недостовірну історичну інформацію та мають бути усунені та/або переміщені до спеціально визначених місць зберігання.
 
Для напрацювання даних заходів створили міжвідомчу робочу групу, до складу якої увійшли депутати Київської міської ради, представник Міністерства культури та інформаційної політики України, структурних підрозділів Київської міської ради та профільних наукових інституцій.
 
«У зв'язку з тим, що на момент прийняття рішення про тимчасове переміщення об'єктів, на законодавчому рівні ще не були визначені чіткі критерії щодо символів російської імперської політики в Україні, та задля уникнення передчасних суджень про російську колоніальну спадщину, з метою отримання обґрунтованої та максимально достовірної інформації, Департаментом були направлені листи до профільних наукових інституцій та спілок про надання фахових експертних висновків по кожному об'єкту (постать, подія) орієнтовного переліку, в тому числі щодо пам'ятників Ковпаку Сидору та Федорову Олексію», – вказують в Департаменті.
 
Так, в Інституті історії України Національної академії наук України вказали, що українська історіографія оцінює постать Сидора Ковпака неоднозначно.
 
Згідно з висновком спеціалістів Українського інституту національної пам'яті, Ковпак не потрапляє під дію закону про декомунізацію як особа, що брала участь у визволенні України від нацистських загарбників.
 
Натомість в Інституті української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського зазначають, що пам'ятник Ковпаку Сидору підлягає демонтажу.
 
Експертна група у складі робочої групи з вивчення питань щодо усунення об'єктів, пов'язаних з історією і культурою росії та СРСР, з публічного простору міста Києва наголосили, що парк «виконує комеморативну функцію, пов'язану з українцями, які воювали з нацизмом у рядах Червоної Армії, тобто вже представляє конкретний історичний період у символічному просторі міста».
 
«Враховуючи ці обставини, висловлено припущення про те, що пам'ятник (погруддя) Ковпака Сидора можна не демонтувати, але доповнити додатковими інформаційними матеріалами, щоб надати відвідувачам парку максимально повну об'єктивну інформацію про представлені на меморіальній алеї персоналії», – пояснюють в Департаменті охорони культспадщини.
 
Натомість щодо пам'ятника Олексія Федорова, в усіх профільних наукових інституціях зробили одноголосні експертні висновки, що пам'ятник підлягає демонтажу (Український інститут національної пам'яті: лист від 05.12.2022 № 1630/2.2-08-22; Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського: експертний висновок від 01.12.2022 № 96/01-14; Інститут історії України НАНУ: лист-висновок від 15.12.2022 No 123/351).
 
Як пояснили у КМДА, профільна робоча група продовжує розгляд питання про усунення/переміщення з публічного простору пам'ятників та шукає шляхи реалізації.
 
 
Нагадаємо,  у парку «Вічної слави» невідомі облили фарбою погруддя радянських партизанів. Акцію влаштували напередодні Дня партизанів, який відзначається в рф. За декілька годин після інциденту, біля пам'ятників помітили чоловіка пенсійного віку, який намагався відмити написи. Про це написав у Facebook громадський активіст та співзасновник проєкту Деколонізація.України Вадим Поздняков. 
 
 
Додамо, раніше у центрі Києва демонтували пам'ятник Зої Космодем'янській.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!