На Львівщині 23-річний хлопець помер від апендициту. Родичі звинувачують лікарів

5432 0
Хлопця оглядали і консультували телефоном двоє хірургів.
www.absoluteworld.com

www.absoluteworld.com

Наприкінці квітня у Городоцькій ЦРЛ, що на Львівщині, помер 23-річний Ростислав Комнатний. Уночі 22 квітня він звернувся зі скаргами на різкий біль внизу живота і блювоту у приймальне відділення лікарні, однак хлопця відправили на амбулаторне лікування, призначили засоби від здуття живота. Через кілька днів – вже у важкому стані повторно доправили до лікарні, та врятувати його життя не вдалося. Брат Ростислава Любомир розповів Tvoemisto.tv, що лікарі, на його думку, вчасно не діагностували апендицит, що і стало причиною смерті.

Читайте також: У Львові відкрили Центр трансплантології

Любомир Комнатний розповідає, що його брата до приймального відділення Городоцької ЦРЛ у ніч з вівторка на середу привезла їхня сестра. У брата були гострі болі в животі і родина одразу подумала, що може починатись апендицит.

У лікарні ж дві години не могли дочекатись чергового лікаря, а потім той лікар просто приклав руку до живота брата, сказав, що якщо живіт твердий, отже, це загазованість, дав знеболювальне і відправив додому. Щоправда, перед тим попросив підписати заяву про відмову від госпіталізації та порадив наступного дня здати аналіз сечі.

У середу чоловік здав аналіз, що був хорошим, але біль тривав. Його скерували на УЗД і рентген, але оскільки результати аналізів прийшли після обіду, а УЗД-кабінет працює до 12:00, того дня завершити обстеження не вдалось.

«У четвер йому було дуже погано і він був вдома. З четверга на п’ятницю біль посилився. У п’ятницю він пішов у поліклініку зранку і десь до 16:00 його ганяли кабінетами. Кабінети на 90% зачинені, тому що лікарі бояться вірусу. Після УЗД апендицит все одно виключили, тому що болі були по всьому животу. Сказали, що це загазованість, зашлакованість і порадили дати послаблюючий засіб і дотримуватись дієти, хоча він ще із середи нічого не їв, лише пив», – розповідає Любомир Комнатний.

Читайте також: Як зміниться Львівська лікарня швидкої допомоги. Олег Самчук про ребрендинг

Він додає, що брата оглядали і консультували телефоном двоє хірургів. У суботу чоловікові легше не стало, а в неділю родичі помітили, що у нього змінився колір шкіри – тоді швидко машиною завезли у Городоцьку ЦРЛ. У ніч на понеділок його прооперували, але в понеділок в обід він помер, не приходячи до тями.

«Гострі болі – значить не виходять гази, нехай п’є воду, зробіть клізму», – отаке казали лікарі протягом тижня і навіть не зробили пальпації», – додає брат.

Любомир Комнатний зазначає, що родина не хотіла писати скарги і звертатись в поліцію, адже брата це не поверне. Але почитали коментарі лікарів і обурились їхнім ставленням до людей, як до непотребу, та брехнею.

«Вони кажуть, що все правильно зробили і що винні родичі, які привезли його в Городоцьку ЦРЛ, а не до Львова. Але ми живемо за 400 м від Городоцької ЦРЛ. Можна ж визнати, що мав симптоми апендициту, що вони не розпізнали, а не казати, що не в ту лікарню привезли. Навіщо тоді та лікарня існує?», – говорить чоловік.

Він дивується, як кілька лікарів, які робили і рентген, і УЗД, не змогли розпізнати елементарне – апендицит.

«Можна ж було сказати, що це не наш випадок і порадити їхати в іншу лікарню, а не говорити це потім у коментарях. Ми з нашими поліклініками мали не один випадок вже. Так, там є хороші лікарі, є лікарі від Бога, а є такі, які кажуть, "чого приїхали серед ночі, треба було зранку". Коли би людина не прийшла, їй мають надати допомогу.», – говорить Любомир Комнатний.

Він додає, що, окрім скарги у поліцію, сьогодні, 8 травня, також був у департаменті охорони здоров’я ЛОДА і написав скаргу на лікарів Городоцької ЦРЛ там.

Читайте також: Що робити, якщо у вас симптоми ГРВІ. Алгоритм дій для пацієнтів

«Вже не один був випадок, коли людина померла не через важку хворобу, а через халатне ставлення лікарів. Лікарі повинні давати надію, а не добивати людину неправильними діагнозами. Якби нам сказали, куди брата краще завезти, ми би завезли, та ми вірили лікарям», – говорить чоловік.

Водночас, як повідомив у коментарі Tvoemisto.tv заступник директора департаменту охорони здоров'я ЛОДА Андрій Васько, також триває досудове розслідування цієї ситуації.

«Ми зможемо говорити детальніше, коли проведуть розслідування та клініко-експертна комісія розгляне цей випадок на засіданні. Тоді й ми повідомимо родичам результати», – говорить він.

Хірург однієї з львівських лікарень розповів Tvoemisto.tv, що такі випадки, коли пацієнтів з підозрою на апендицит відправляють додому до ранку, не поодинокі. Так роблять, аби вранці зробити повторні аналізи і оглянути пацієнта й точно зясувати: апендицит то чи ні.

«По-перше, кожен випадок є індивідуальним, тому розглядати всі як один неправильно і неможливо. Треба вникати в обставини конкретної ситуації, щоби говорити, хто винен. Але загалом скажу, що з тих апендиців, які поступають до нас, і коли це відбувається вночі, то просимо пацієнтів їхати додому, даємо знеболювальне, якщо вони на таке згідні, залишаємо свій номер телефону. За потреби вони телефонують, можуть приїхати вночі знову. Здебільшого, такого нема, а люди приходять вже вранці на повторний огляд та аналіз. До того часу картина вже точно показується: або це апендицит, або ні і ми відправляємо пацієнта додому», – каже він.

Читайте також: Медикам, які борються з коронавірусом, утричі збільшили оклад. Про які посади йдеться

Лікар також додає, що іноді люди вранці не приходять, бо, маючи період полегшення або вживаючи знеболення, вважають, що їм краще.

«Коли ми приймаємо людину, залишаємо свій номер, то потім, відповідно, і ведемо її лікування надалі. Якщо є картина покращення чи погіршення, тоді можна робити висновки. Узяти і прооперувати людину – найлегше, а поставити правильний діагноз і зробити те, що потрібно, – задача з складніших», – зазначає хірург.   

Tvoemisto.tv намагалося сконтактувати з медиками Городоцької ЦРЛ, але на момент публікації цього зробити не вдалося. Натомсть поліція ще вчора, відкрила кримінальне провадження за ч. 1. ст. 140 (Неналежне виконання професійних обов'язків медичним або фармацевтичним працівником).

Олександра Бодняк

Ольга Коваль


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!