Обливаний понеділок у Шевченківському гаю та «Укрпошта» випустить нові марки з писанками. Підсумки доби

1053 0
Нині 17 квітня та 418 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: Roman Kravets

Фото: Roman Kravets

Ситуація на фронті: Втрати України у війні є істотно нижчими за російські. Крім того, вони не перевищують кількість загиблих внаслідок землетрусу у Туреччині. Про це міністр оборони України повідомив в інтерв’ю іспанському виданню La Razón. «У нас, звісно, ​​є втрати, тому що ми на війні. Але вони критично менші за російські. Я не можу назвати вам цифру, але можу вас запевнити, що загальна кількість менша за кількість загиблих від землетрусу в Туреччині», – зазначив він.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на наступі на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Активно застосовує оперативно-тактичну та армійську авіацію на зазначених напрямках. ЗСУ відбили понад 60 його атак противника, в епіцентрі – Бахмут та Мар’їнка.

Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 6 ударів по районах зосередження окупантів. Уражено пункт управління, зенітно-ракетний комплекс, склад паливно-мастильних матеріалів та 2 склади боєприпасів. Збито 4 ворожих БпЛА (2 – типу «Орлан-10», 1 розвідувальний «Елерон» та 1 дрон-камікадзе «Ланцет».

Читайте також: Ще 130 українських воїнів вдалося визволити з російського полону на Великдень. Більшість з них захищали Україну на Бахмутському та Соледарському напрямках, а також на Запоріжжі, Херсонщині, Луганщині.

Акцент дня: Великдень у Львові. Особливі традиції святкування. Освятити кошик, з’їсти великодній сніданок, відвідати родину, почути гаївки у Шевченківському гаї, обмінятись писанками та вмитися крашанками. Які з цих традицій притаманні місту Львову?

Tvoemisto.tv зібрало думки відомих екскурсовода, фольклористки та етнографині про львівські традиції святкування Великодня.

Ключові події:

1. В Україну привезли Благодатний вогонь. З Волині він прямує у храми столиці та інших міст;

2. Христос воскрес! Глави Церков привітали українців зі святом Христового Воскресіння. Великдень – свято свідчення, що сила зла є тимчасовою, а перемога правди і добра є вічною.

На цю ж тему: Архиєреї Львівської архиєпархії УГКЦ привітали українців із Воскресінням Христовим. «Ісус Христос переміг зло, гріх, темноту і допомагає нам, щоб ми всяке зло, особливо духовне, перемагали»;

3. На які товари найбільше зросли ціни на Львівщині. Статистика. Найбільше (на 16,5%) подорожчали овочі. Ціни на яйця, пшоно, пластівці вівсяні, оселедці, сири тверді типу едам, вафлі, печиво сухе зросли на 4,3–2,2%; субпродукти курячі та свинячі, вироби з м’яса варено-копчені та делікатесні, ковбаси варено-копчені, хліб, молоко, сметана з підвищеним вмістом жиру, вершки, сири плавлені, шоколад, спеції подорожчали на 1,9–1,1%.

Читайте також: Угорщина слідом за Польщею тимчасово заборонила імпорт агропродукції з України. Обмеження імпорту діятиме до 30 червня 2023 року.

Та: У ЦНАПах Львова дозволять реєструвати вживані авто. У Львові збільшують перелік послуг Сервісних центрів МВС;

4. Кожну четверту трансплантацію в Україні провели львівські медики. За перші три місяці 2023 року в Україні вже виконано 124 органні трансплантації, серед них – 35 провели львівські медики.

Читайте також: Львівські медики безкоштовно консультуватимуть дітей із хворобами печінки. Обстеження будуть безкоштовними 19 квітня;

5. Львів’ян запрошують відсвяткувати обливаний понеділок у Шевченківському гаю. Програма. Вартість квитків становить від 100 до 150 гривень.

На цю ж тему: Гаївки у Шевченківському гаю. Фоторепортаж. Для відвідувачів була можливість навчитися давніх танців з музичними фолькгуртами та придбати вироби народних майстрів, смаколики та музейні сувеніри в облаштованих ятках.

Читайте також: «Укрпошта» випустить нові марки з писанками різних регіонів України. Колекція вийде в обіг наступного тижня.

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!