«Обмежено придатний»: що передбачає скасування цього статусу

1594 0
Скасування цього статусу не означає автоматичного переходу до іншого статусу.
Умовне фото / slovoidilo.ua

Умовне фото / slovoidilo.ua

Нещодавно в України оприлюднили закон про скасування статусу «обмежено придатного», який підписав президент Володимир Зеленський. В Міністерстві оборони пояснюють, що це означає.

В МОУ пояснюють, що скасування цього статусу не означає автоматичного переходу до іншого статусу (придатний / непридатний).

Громадяни, які були визнані «обмежено придатними», мають повторно пройти ВЛК протягом 9 місяців після набрання чинності закону (до 4.02.2025 р.).

Читайте також: Скільки ухилянтів на Львівщині розшукала поліція та доставила в ТЦК від початку року

До слова, закон набирає чинності через місяць після публікування, тобто 4 травня 2024 року. Після цього уряд має ще три місяці, щоби прийняти відповідні нормативно-правові акти, які визначають оновлений перелік захворювань для визначення придатності/непридатності.

Після повторного огляду:

  • військові, які визнані непридатними, будуть звільнені з військової служби;
  • військові, які визнані придатними, продовжать проходити військову службу.

 

  • військовозобов’язані, які визнані непридатними, виключаються із військового обліку;
  • військовозобов’язані, які визнані придатними, можуть проходити службу.  

 

Що таке «обмежено придатний»

Є список хвороб, за якими визнавали обмежено придатних. У ньому, зокрема, є такі хвороби: діабет, ВІЛ, епілепсія з поодинокими нападами, рак у ремісії, проблеми із зором та слухом та інші.

Обмежено придатних мобілізували, але крім основного висновку про стан здоров'я, у багатьох випадках ВЛК видавали ще один – рекомендацію про те, що чоловіку можна робити, а що ні, та в яких військах йому служити не бажано. Наприклад, обмежено придатних мобілізували в підрозділи забезпечення, але не штурмові бригади, хоч чітко це не врегульовано, пояснює ВВС.

Чи буде новий список хвороб поки не відомо, адже уряд має ще три місяці, щоб прийняти нормативно-правові акти.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський також підписав закони, які зменшують вік мобілізації з 27 до 25 років і запроваджують електронний кабінет військовозобов'язаного. Детальніше про те, що зміниться можна прочитати тут

Софія Шавранська

 ___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!