Росіяни знеструмлюють міста. Як підготуватися до того, що не буде світла чи тепла

21352 0
Українці повинні купити мінімум десять пачок сухого спирту, великий ліхтар, і портативну газову плиту.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

У неділю уночі, 11 вересня, російські військові здійснили один з наймасованіших обстрілів енергетичної інфраструктури України. Унаслідок російських ракетних обстрілів були знеструмлені низка областей України. Основні лінії відновили за 4,5 години. Про це повідомляє «Економічна правда».

Читайте також: Міста мають знати, що робити, якщо ракета влучить у ТЕЦ, – експерт

Відомо, що Міненерго створило оперативний штаб із забезпечення моніторингу проходження підприємствами ПЕК осінньо-зимового періоду Триває закачування газу в підземні сховища, його обсягів має вистачити для проходження «середньої» зими. На випадок апокаліптичного сценарію розглядається варіант поставок палива з ЄС як гуманітарної допомоги.

Що робити українцям, якщо не буде тепла та світла?

Повністю убезпечити себе від терористичних атак ворога неможливо, але зробити мінімальні запаси на випадок відсутності газу, електроенергії та централізованого опалення можливо.

Аналітик ресурсно-аналітичного центру «Суспільство і довкілля» Андрій Андрусевич радить українцям: 

По-перше, купити мінімум десять пачок сухого спирту, за поточними цінами – 300-400 грн. Це паливо у звичайних умовах використовується для швидкого розпалювання багать, камінів та мангалів. У нових українських реаліях сухий спирт може бути засобом підігріву та швидкого приготування їжі. Він легко запалюється сірником і горить без диму та запаху.

По-друге, щоб не сидіти в темряві, можна придбати великий ліхтар з потужним акумулятором. Коштує він близько 800 грн, а його заряду вистачить на шість-вісім годин. Також варто запастися сірниками та свічками.

По третє, варто придбати портативну газову плиту за 1 тис. грн та газові балони по 100 грн. «На одному балоні можна двічі на день приготувати їжу», – переконаний Андрусевич.

Читайте також: Міськрада закликає львів’ян купувати сухий спирт та лампи на батарейках

Опалювати одну кімнату в квартирі допоможе біокамін на етанолі, він коштує близько 10 тис. грн. Також необхідно подбати про резервуари для зберігання води, зокрема технічної, на кілька відер. Ці поради допоможуть в разі відсутності світла, газу та опалення протягом короткого часу, тому залишається сподіватися на героїзм українських енергетиків та швидке відновлення комунікацій.

Зазначимо, що узимку температура в квартирах українців буде суттєво нижчою, ніж зазвичай. За словами міністра розвитку громад і територій Олексія Чернишова, стандартна температура в оселях становитиме +18-20 градусів і не буде опускатися нижче +16 градусів. Причина – економія енергоносіїв.

Читайте також: Ціна на газ не мала б зрости. Очільник Львівщини про новий опалювальний сезон

Що робити мешканцям багатоквартирних будинків у містах з централізованим теплопостачанням?

«Не відмовляйтеся від енерго- й теплопостачання. Ваше завдання – не поміняти шило на мило, а забезпечити себе резервним джерелом енергії і зменшити її втрати», –  каже директор спецпроєктів НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев.

За його словами, найлегший вибір – купівля електричних конвекторів. 

«Якщо грошей на дорогий конвектор не вистачає, сміливо купуйте дешевий тепловентилятор, навіть з нагрівальним елементом відкритого типу», – додає експерт.

Читайте також: На Львівщині готуються встановлювати мобільні котельні. Яким буде опалювальний сезон в області

Однак перед використанням таких приладів необхідно порадитися з енергетиками та представниками ДСНС, оскільки одночасне увімкнення потужних електроприладів може призвести до пожежі та руйнування електросистеми будинку.

Нагадаємо, на Львівщині напрацьовують механізм щодо заміни обладнання на альтернативні види палива у разі надзвичайних ситуацій під час опалювального сезону. Також розглядають використання мобільних котелень та встановлення пунктів обігріву. А міський голова Андрій Садовий заявив у коментарі Tvoemisto.tv, що у Львові розробляють комплексну програму, яка б зробила можливим використання альтернативних джерел опалення. Йдеться про опалювання дровами, відходами деревини, вугіллям тощо. Крім того, планують закупляти тисячі «буржуйок» для забезпечення міста. Яким буде опалювальний сезон 2022-2023 року та як зміняться ціни на газ, читайте тут.

Антоніна Костик

____________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми - про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста– дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!