На правах реклами

Що робити, якщо вашу крипту вкрали та чи можна повернути кошти

837 0
Операції з криптовалютою – це ласий шматок для шахраїв, тому необхідно заздалегідь знати, як діяти у тому випадку, якщо вашу крипту вкрали.

Кіберзлочинність наразі є серйозною проблемою у світі криптовалют. Зазвичай інвестори не знають, як повернути свої кошти у випадку крадіжки та залишаються ні з чим.

Існують наступні види кіберзлочинів, згідно з інформацією на сторінці Binance: фішинг, криптоджекінг, використання clipper-застосунків та інше. Криптовалютна біржа Binance нагадує про загальні принципи безпеки, яких повинен дотримуватися кожен інвестор.

Що робити, якщо крипту вкрали

Найважливішою порадою щодо відновлення криптовалюти буде швидкість дій. Якщо ви підозрюєте, що ваші гроші вкрали, то треба діяти швидко та негайно повідомити всі залучені платформи. Швидко зверніться до служби підтримки, вони можуть володіти інструментами або мати процедури, які допоможуть у розв'язанні проблеми.

Про крадіжку треба повідомити й місцевій поліції – надати вичерпну інформацію. У деяких правоохоронних органах є відділи боротьби з кіберзлочинністю, які також можуть допомогти.

Відновленням втраченої криптовалюти не можна займатися самостійно – треба звернутися до професіоналів у цій галузі, до яких належать:

  • юристи;
  • платформа, де ви маєте гаманець;
  • компанії кіберзлочинності.

 

Обов’язково треба залучити юриста, що спеціалізується на кіберзлочинах та знайомий з останніми правовими прецедентами. Юрист може надіслати підозрюваному злочинцю листи про припинення та відмову, офіційні повідомлення та інші юридичні документи. Це може змусити шахрая повернути вкрадену крипту.

Дуже важливо зібрати докази про всі ваші транзакції. Це можуть бути адреси гаманців, ідентифікатори транзакцій, листування з біржами тощо.

Біржі мають вирішальне значення у відновленні вкрадених криптовалют. Централізовані криптовалютні біржі, наприклад, Binance, мають суворі процедури AML і KYC, вони можуть позначати або заморожувати вкрадену крипту. Є можливість повернення активів при умові прозорого спілкування, розуміння вимог обміну і раннього залучення.

У деяких компаній з кібербезпеки є досвід аналізу блокчейнів, вони можуть допомогти відстежити криптовалютні перекази, визначити місцеперебування шахраїв та спростити відновлення крипти.

Криптоспільнота також може бути корисною. Користувачі можуть розповсюдити інформацію про крадіжку через Twitter та Reddit або навіть розгалузити блокчейн, відстежуючи транзакцію.

Закони, що регулюють криптовалюту, є відрізняються для різних країн. У деяких юрисдикціях крипта може не регулюватися. У певних країнах (США, країни-члени ЄС, Великобританія) створено певний тип регулювання цифрової валюти для захисту власників крипти. Дуже важливо знати про це, адже знання законів може допомогти у процесі повернення активів.

Пошук винних може ускладнити той факт, що транзакції в блокчейні, хоч і прозорі, але пов’язані не з реальними людьми, а з цифровими адресами. Це також ускладнює відновлення крипти.

Чи можна повернути крипту?

Наразі розробляються інноваційні способи, щоб повернути гроші жертвам шахраїв. Але зараз така технологія не є загальнодоступною. Є надія, що можна буде повертати криптовалюту у майбутньому, але цей спосіб ніколи не буде таким же простим, як повернення від шахраїв фіатної валюти. Також ця технологія навряд чи буде безкоштовною.

Операції з криптовалютою – це ласий шматок для шахраїв, тому необхідно заздалегідь знати, як діяти у тому випадку, якщо вашу крипту вкрали. А краще ніколи не платити незнайомцям криптовалютою, адже у разі шахрайства надія на повернення коштів буде мінімальною.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!