Що станеться з Монументом Слави у Львові

3326 0
Монумент мають демонтувати одним з двох методів.
фото: Zik

фото: Zik

Пам’ятник радянським солдатам, що у Львові на вулиці Стрийській, демонтують за 300 тис. гривень. Тендер оголосять найближчим часом. Про це під час брифінгу розповів заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

«Ми кілька місяців вирішували як саме мають демонтувати стелу, бо це складна конструкція на малій території. Ми отримали технічні висновки, як саме стелу демонтують та незабаром оголосимо тендер», – зазначив він.

Як уточнив голова Галицької районної адміністрації Андрій Зозуля згідно з технічними висновками, є два методи демонтажу:

  • поступово, знімаючи конструкції стели зверху до низу;
  • повалення стели.

Компанія, що виграє тендер повинна опрацювати можливість демонтажу будь-яким з цих методів. Орієнтовна вартість робіт становить 300 тис. гривень. Зараз об’єкт огороджений парканом, щоб не допустити травмування перехожих.

Читайте також: Монумент Слави у Львові облили червоною фарбою. Фото

Окремі елементи монументу будуть передані у музей «Територія терору». Технічну документацію демонтажу підготували інженер конструктор Ігор Кархут та фахівці «Львівської політехніки». Роботи з демонтажу можуть розпочати вже цього року.

Нагадаємо, минулого року створили спеціальну робочу групу по роботі з суперечливим Монументом Слави, оскільки пам’ятник неодноразово зазнавав вандалізму. Останній випадок трапився під час сесії міської ради минулого тижня. На пленарному засіданні запропонували внести на розгляд ухвалу про демонтаж пам’ятника у межах законодавства про декомунізацію. Ухвалу до розгляду не прийняли. Однак пізніше пам’ятник облили фарбою на намагалися зірвати зірку.

18 квітня цього року виконавчий комітет ЛМР погодив виділення 400 тис. гривень на обгородження Монументу Слави у Львові. Замість цього пам’ятника мають звести Меморіал українським героям. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!