Київ

Скільки коштував демонтаж «церкви-МАФу» біля історичного музею і куди пішли гроші

621 0
Незаконну «церкву-МАФ» на Старокиївській горі знесли за 772 тисячі грн

Національний музей історії України прозвітував про використання 870 тис 627 грн донатів, зібраних на демонтаж церкви-МАФу на своїй території. Про це повідомляє Мінкульт.

За попередньою оцінкою, роботи з демонтажу коштували 772 000 грн. Цю суму Музей передав будівельному підрозділу інвестиційної компанії Inzhur. Засновник і виконавчий директор цієї компанії Андрій Журжій одразу запропонував передати ці гроші на допомогу військовим.

Компанія своєю чергою перерахувала 1 млн грн Фонду компетентної допомоги “Повернись живим”, який спрямує донати на школу з підготовки спеціалістів безпілотних авіаційних комплексів “Ятаган”.

Близько 100 000 грн, які залишилися після зборів, використали на те, щоб захистити звільнену територію від можливих зазіхань. Загалом на це витрачено 95 315 грн: за 40 642 грн встановили паркан. Банери з інформацією про артефакти, пов’язані з Десятинною церквою, – 18 900 грн, решту грошей використали на кріплення і монтаж.

Встановлені конструкції будуть потрібні й для того, щоб убезпечити відвідувачів, коли музей зможе почати археологічні дослідження цієї території. Саме цю ділянку досі не вивчали археологи.

Наразі у музею залишилося 3312,07 грн, зібраних під час кампанії, які він планує витратити на рекультивацію території. 

Нагадаємо, у ніч на 17 травня в Києві на території Національного музею історії України демонтували незаконну каплицю УПЦ, зведену поблизу фундаменту Десятинної церкви.

Попередній кошторис робіт з демонтажу та вивезення сміття нараховував 772 тисячі гривень. Необхідну суму вдалося зібрати менш ніж за добу. Водночас волонтерська спільнота Repair Together вирішила безкоштовно демонтувати незаконну «церкву-МАФ» біля Десятинної церкви.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!