Сьогодні християни західного обряду відзначають Різдво. 6 фактів про свято

2323 0
Сьогодні, 25 грудня, католики і протестанти усього світу святкують Різдво. Цей день – спогад про диво народження у Віфлеємі Сина Божого Ісуса Христа. Пропонуємо 6 фактів про особливості цього свята у християн західного обряду.
фото: cadeautjekopen.com

фото: cadeautjekopen.com

1. З історії відомо, що вперше Різдво у католиків почали святкувати у 4 столітті нашої ери, хоча питання про точну дату народження Ісуса Христа й досі активно обговорюється і вважається до кінця не вирішеним. Нині ж Католицьке Різдво є офіційним державним святом і вихідним днем у більш ніж ста країнах світу.

2. Напередодні, або в день навечір’я свята (24 грудня) дотримуються особливо суворого посту, що отримав назву святвечір, тому що в цей день вживається в їжу сочиво – зварені з медом пшеничні або ячмінні зерна. За традицією, піст святвечора закінчується з появою на небі першої вечірньої зорі.

3. У навечір’я свята згадуються старозавітні пророцтва і події, пов’язані з Різдва Спасителя. Різдвяні богослужіння відбуваються три рази: опівночі, на світанку і вдень, що символізує Різдво Христове в лоні Бога Отця, у лоні Богоматері і в душі кожного християнина.

4. У XIII столітті, за часів святого Франциска Асизького, з’явився звичай виставляти в храмах для поклоніння ясла, в які поміщається фігурка Дитятка Ісуса. Згодом ясла стали ставити не тільки в храмі, а й в будинках перед Різдвом. Домашні сантони – макети в засклених ящиках зображують грот, в яслах лежить немовля Ісус, поруч Богоматір, Йосип, ангел, пастухи, що прийшли на поклоніння, а також тварини – бик, осел. Зображуються також цілі сценки з народного побуту: поруч зі святим сімейством поміщають селян в народних костюмах і т.п.

5.У дні святкування Різдва встановився звичай заломлювати «різдвяний хліб» – особливі прісні облатки, які освячуються в храмах під час Адвенту,  – і їсти його як перед святковою трапезою, так і під час привітань один одного зі святом.

6. Характерним елементом свята Різдва є звичай встановлювати в будинках убрані ялинки. Ця традиція зародилася у німецьких народів, в обрядовості яких ялина була символом життя і родючості. З поширенням християнства серед народів Центральної та Північної Європи прикрашена різнокольоровими кульками ялина знаходить нову символіку: її почали встановлювати в будинках 24 грудня як символ райського дерева з рясним плодами.

За матеріалами: day.kiev.ua, ukrinform.ua, dilovamova.com.

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!