Сьогодні у християн західного обряду – День всіх святих. Історія

4124 0
За традицією сьогодні люди відвідують могили родичів, запалюють свічки та ставлять квіти.
Фото: Катерина Радковець

Фото: Катерина Радковець

Щороку 1 листопада Католицька церква відзначає День всіх святих. Це свято входить до переліку так званих «обов’язкових днів», коли всі віруючі неодмінно повинні відвідати месу.

В Україні День всіх святих відзначають у першу неділю після П’ятидесятниці (Зелених свят). Але 1 листопада, особливо на заході України, не тільки римо-католики, а й віряни інших конфесій за традицією відвідують могили родичів, священники відправляють панахиди, а люди запалюють свічки та ставлять квіти.

Як курсує транспорт

У поминальний день, 1 листопада, у Львові підсилять роботу транспорту, який курсує до кладовищ. Зокрема, до Сихівського кладовища, збільшить кількість тролейбусів на маршруті № 31 до 4 одиниць. До Голосківського кладовища збільшиться кількість автобусів на маршруті № 55. 

Історія свята

Згідно з католицькими богословами, християни почали вшановувати всіх мучеників, які загинули за віру та церкву ще в I столітті.

Коли у VII столітті папа Боніфацій IV отримав дозвіл на освячення римського пантеону, який до цього був язичницьким храмом, він вирішив присвятити його Божій Матері та всім святим мученикам. Відтоді вшанування пам'яті всіх святих відбувалося 13 травня.

Читайте також: Це щось демонічне. Звідки прийшов Геловін

Перенесли дату на 1 листопада в Англії у VIII столітті. А від X століття нова дата була офіційно затверджена у всіх християн західного обряду.

В той же час постановили, що наступного дня (2 листопада) віряни будуть молитися за душі всіх покійних, а не лише святих мучеників. Назвали його День задушний. Цього дня Церква поминає душі в чистилищі. 

Також сьогодні відзначатимуть 105-ту річницю створення ЗУНР. О 10.00 на Личаківському кладовищі покладатимуть квіти до Меморіалу воїнам УГА й могили Президента Української Національної Ради ЗУНР Є. Петрушевича. О 12.00 на площі біля пам’ятника І. Франку виступить Львівська Національна академічна чоловіча хорова капела «Дударик» «Стрілецький співаник».

Наталія Вареник

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!