Київ

Спецкомісія перевірила відбудову двох закладів на Київщині. Що виявили

491 0
Загалом комісія вже проінспектувала 13 об'єктів
Фото: КОВА

Фото: КОВА

На Київщині спецкомісія, створена для перевірки відновлення об'єктів, проінспектувала два освітніх заклади, які відбудовуються коштом Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. Про це повідомив голова Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко.

У школі, що в селі Плоске, капітальний ремонт триває з середини вересня. Під час бойових дій згоріло 35% будівлі. Вибиті вікна, пошкоджений дах, двері, спортивний зал, огорожа. Порушені система опалення, освітлення, пожежна сигналізація. Відбудова передбачає заміну стін та перегородок, вікон і дверей, а також системи опалення, вентиляції, освітлення, водопостачання та каналізації. Буде утеплено фасади. Поки триває ремонт, 288 учнів Плосківського ліцею навчаються у дві зміни в приміщенні дитсадка.

За словами Кравченка, ліцей відновлюють у пришвидшеному темпі. Відбудову планують завершити у квітні 2024 року, хоча договір передбачає вересень наступного року. Крім того, остаточна вартість відбудови буде на 18 млн грн меншою, ніж очікувана. Київська ОВА розглядає можливість спрямувати ці кошти на розширення укриття. Наразі проєкт передбачає укриття лише для 80-100 людей.

Як зазначив голова ОВА, комісія серйозних порушень не виявила.

«Були зауваження до представника Держпраці щодо неналежного робочого одягу працівників на будмайданчику. Підрядник гарантував, що виправить усе протягом одного-двох днів», — сказав він.

У Броварах комісія перевірила дитячий садок «Джерельце». У січні цього року на території садка розбився вертоліт ДСНС із посадовцями МВС на борту. Через вибух та пожежу заклад був сильно пошкоджений та частково зруйнований. До цієї надзвичайної ситуації до «Джерельця» ходили 270 дітей. Реконструкція садочка стартувала на початку жовтня. Частину блоків, з яких складається будівля, буде демонтовано. Приміщення перепланують, також для полегшення евакуації з будівлі змінять систему виходів і входів. Крім того, після реконструкції в закладі з'явиться укриття. Також у дітей будуть нові зали для занять музикою і фізкультурою.

«На об'єкті поспілкувалися з підрядником. Вочевидь доведеться переглядати проєкт відбудови. Під час демонтажу виявилося, що несучі стіни у вкрай поганому стані. І доведеться збільшити обсяг демонтажних робіт. Але роботи з відновлення це не зупинить. До кінця року буде облаштована переважна частина покрівлі. Відбудову плануємо завершити до вересня 2024 року», — повідомив Руслан Кравченко.

Загалом комісія вже проінспектувала 13 об'єктів. Перший етап передбачає перевірку 56 об'єктів, які відбудовуються коштом Фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

Нагадаємо, на Київщині створили робочу групу «Прозорість та підзвітність» для запобігання корупції в регіоні. До складу робочої групи увійдуть представники правоохоронців, НАЗК та інших антикорупційних інституцій. Вони контролюватимуть ефективність використання коштів під час відбудови та у сфері безпеки.

Раніше у КОВА повідомили про створення Спостережної ради з питань відбудови, щоб контролювати будівництво об'єктів, які були пошкоджені через російську агресію.  До складу Спостережної ради увійдуть представники міжнародних інституцій, громадських організацій та незалежних експертів. Зокрема, з ПРООН в Україні, Трансперенсі Інтернешнл Україна, Інституту законодавчих ідей, Open Contracting Partnership, Центру досліджень фіскальної політики та Інформаційної агенції "УНН".

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!