Київ

Стало відомо, чому забудовник ЖК Fresco Sofia в Києві досі не зніс зайві поверхи попри обіцянку

1003 0
Забудовник хоче знести зайві поверхи, але не зможе це зробити через правову колізію.
ЖК Fresco Sofia. Фото: Вікіпедія

ЖК Fresco Sofia. Фото: Вікіпедія

Забудовник ЖК Fresco Sofia, що на вул. Олеся Гончара, 17-23 – ТОВ «Інвестиційно-будівельна група» (ТОВ «ІБГ») – готовий згідно з підписаним із містом меморандумом 2020-го зменшити висотність будівлі з 38 метрів до 27 метрів. Втім не зробив цього через нову норму висотності в зоні Софії Київської, яку затвердило Міністерство культури та інформаційної політики. За рішенням Мінкульту, у цій зоні будівництво має не перевищувати 18 метрів.

Про це в інтерв’ю «Твоєму місту. Київ» повідомила директорка Департаменту охорони культурної спадщини КМДА Марина Соловйова, яка до того опікувалась цим питанням як громадська активістка.  

17 серпня 2020 року міський голова Києва Віталій Кличко повідомив, що у конфлікті навколо цієї забудови, який тягнеться з 2008 року, цитуємо, «поставлено крапку». За словами очільника міста, забудовник пообіцяв прибрати зайві поверхи, щоб висота будівлі не перевищувала 27 м. У повідомленні про підписання цього меморандуму, яке оприлюднив сайт КМДА, зазначалося, що «новий власник будівництва» повинен «надати на розгляд столичної влади оновлений проєкт», пообіцявши, що «будівля не псуватиме вигляд історичної частини міста». У жовтні 2020 року громадські активісти, які боролися з цією забудовою, повідомили про початок підготовчих робіт з демонтажу верхніх поверхів. Однак у підсумку забудовник так і не виконав обіцяне.

Конфлікт навколо цього будівництва триває понад 15 років і закінчився підписанням меморандуму про готовність забудовника знести зайві поверхи відповідно до рекомендації ЮНЕСКО, який дійсний досі, стверджує чиновниця.

«Ми майже 15 років судилися за «Фрески Софії», що на вулиці Гончара, 17-23. Навіть їздили до штаб-квартири Комітету всесвітньої спадщини (далі КВС) ЮНЕСКО повідомляли, що це будівництво шкодить Софії Київській. В ЮНЕСКО це питання розглянули на сесії та дали рекомендації: привести будівництва, що тривають у буферній зоні Софії Київської, до рівня висотності будинків, розташованих поруч, а «зайві» надбудовані поверхи демонтувати. У генплані Києва мовиться про те, що на цій території можна будувати до 27 метрів угору. Весь час просили забудовника не перевищувати висотність, але зараз там 38 метрів. Ми підписали домовленість про висотність 27 метрів із новим власником забудови. Попередній власник, який набудував 38 метрів, збанкрутував, і кредитний портфель був проданий. Новий власник хотів залишити ту висотність, яка вже була, але ми, посилаючись на вимоги ЮНЕСКО, пояснили, що варто демонтувати три горішні поверхи. Новий власник погодився і зараз готовий демонтувати їх. Також ми підписали меморандум, і я вважаю, що це правильно. (…) Цей меморандум із забудовником та містом підписала й Неля Куковальська, генеральна директорка Софії Київської», - розповідає Марина Соловйова.

У той час, коли місто підписувало меморандум із забудовником, Мінкульт обмежив висотність в зоні Софії Київської до 18 метрів, після чого активісти вимагали знести зайві поверхи відповідно до нової норми, а також знести будинок повністю. «Але тоді Міністерство культури прийняло норму про те, що в цій зоні нове будівництво має бути не більш ніж 18 метрів. Виникла колізія. Думаю, і мешканці згодні, що «зайві» поверхи, які дисонують із сусідніми будівлями, мають бути знесені. Новий власник готовий це зробити. Але деякі активісти спершу почали розказувати, що треба зовсім знести цей будинок, а потім зносити до 18 метрів. Хоча ми 15 років ходили по судах, аби добитися пониження поверховості до 27 метрів. Зробити це було непросто, поки ми не отримали підтримку КВС ЮНЕСКО», - продовжує Марина Соловйова.

Нагадаємо, 30 березня суд остаточно підтвердив законність рішення Київради п'ятирічної давнини, яким міська влада заборонила будівництво ЖК Fresco Sofia на вул. Олеся Гончара, 17-23 і доручила забудовнику – ТОВ «ІБГ» – демонтувати зайві поверхи до рівня 27 метрів.  30 березня Касаційний адміністративний суд остаточно відмовив ТОВ «ІБГ» в задоволенні його позову щодо визнання протиправним та скасування рішення Київради №709/709 від 14 липня 2016 року. Саме цим рішенням вказаній компанії було, серед іншого, заборонено проводити роботи на вказаній локації.

У 2007 році інвестори-забудовники отримали ділянку в оренду і почали будівництво ЖК Fresco Sofia. У грудні 2008 року суд прийняв рішення, згідно з яким всі будівельні роботи повинні бути зупинені. Остаточно їх зупинили лише в 2016 році.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!