Київ

Будівництво ЖК «Fresco Sofia» у Києві остаточно назвали незаконним

968 0
Конфлікт навколо цього будівництва триває більше 15 років. У 2007 році інвестори-забудовники отримали ділянку в оренду і почали будівництво ЖК Fresco Sofia. У грудні 2008 року суд прийняв рішення, згідно з яким всі будівельні роботи повинні бути зупинені. Судова тяганина тяглася роками, цьогоріч нарешті суд поставив крапку.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Суд остаточно підтвердив законність рішення Київради п'ятирічної давнини, яким міська влада заборонила будівництво ЖК “Fresco Sofia” на вул. Олеся Гончара, 17-23 і доручила забудовнику – ТОВ “ІБГ” – демонтувати кілька поверхів. Про це стало відомо з постанови суду.

30 березня 2023 року Касаційний адміністративний суд остаточно відмовив ТОВ “Інвестиційно-будівельна група” (“ІБГ”) в задоволенні його позову щодо визнання протиправним та скасування рішення Київради №709/709 від 14 липня 2016 року. Саме цим рішенням вказаній компанії було, серед іншого, заборонено проводити роботи на вказаній локації. Відповідачем у цій судовій справі виступала саме столична міськрада.

Історія скандальної забудови

Будівництво даного ЖК розпочалося у 2008 році.

Із самого початку будівництва проти реалізації цього проєкту виступили столична громадськість та міжнародні організації, які опікуються збереженням історичного і культурного надбання.  Зокрема, активісти вказували на те, що ще у 2005 році ЮНЕСКО змінила межі буферної зони об'єкта всесвітньої спадщини “Київ: собор святої Софії та прилеглі чернечі будівлі, Києво-Печерська лавра”, збільшивши її на 111 гектарів та включивши до цієї зони в тому числі й вулицю Олеся Гончара. 

Відповідно до рекомендацій ЮНЕСКО було встановлено, що гранично допустима висота нових будинків та надбудов на цій території не повинна бути вищою від висоти прилеглої історичної забудови, що складає 12-25 м, тоді як забудовники ЖК “Fresco Sofia” планували звести у півтора раза вищий комплекс.

Читайте також: забудову ТЦ «Полярний» на Мінському масиві хочуть скасувати

27 травня 2010 року столична міськрада під тиском активістів прийняла рішення №810/4248 щодо зупинення проведення цих робіт. Згідно з цим рішенням, ТОВ “ІБГ”, серед іншого, було рекомендовано виконати вимоги щодо будівництва в охоронній (буферній) зоні об'єкта всесвітньої культурної спадщини – Софії Київської. Але по факту такий вердикт міської влади тоді ні на що не вплинув: роботи і надалі продовжувалися. Зупинено їх було лише в 2016 році – після того, як керівництво столиці та чиновники різних відомств більш активно “включилися” у дане питання. При цьому, на той час будівля вже була фактично готовою.

21 квітня 2016 року Київрада рішенням №340/340 погодила створення тимчасової контрольної комісії (ТКК) з питань врегулювання використання земельних ділянок на вул. Гончара, 17-23. Даному органу було доручено у шестимісячний термін перевірити порядок передачі і дотримання режиму використання відповідних ділянок, дотримання забудовником-орендарем вимог державних будівельних норм і стандартів України, містобудівного законодавства, дотримання рекомендацій міжнародних організацій, зокрема ІКОМОС і Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО тощо.

14 липня 2016 року Київрада прийняла рішення №709/709 “Про врегулювання питань використання земельних ділянок на вул. Гончара, 17-23 у Шевченківському районі Києва”.

Читайте також: столичні активісти судяться проти забудови печери «Геонавт»

Таким чином, столична влада вирішила звернутись до ТОВ “ІБГ” з вимогою про негайне зупинення будівництва на земельних ділянках за вказаною адресою. Також вказаній компанії було доручено в місячний термін привести висотність її ЖК на вул. Гончара, 17-23 у відповідність до Генерального плану Києва і у відповідність до "Меж та режиму використання території охоронної зони ансамблю споруд Софійського собору" (затверджені наказом Міністерства культури і туризму України № 1076 від 23 грудня 2005 року), але не вище 25 метрів від поверхні землі. 

У лютому 2017 року ТОВ “ІБГ” звернулося до Окружного адмінсуду Києва із вищезгаданим позовом до столичної міськради про визнання протиправним та скасування її рішення. 9 жовтня 2018 року ОАСК повністю відмовив ТОВ “ІБГ” у задоволенні його позову. Надалі компанія звернулася до Шостого апеляційного адмінсуду, але успіху знов не мала – 26 лютого 2019 року їй було відмовлено в задоволенні апеляційної скарги. Касаційний адмінсуд зайняв таку ж позицію, про що зазначалося вище.

17 серпня 2020 року міський голова Києва Віталій Кличко повідомив, що у конфлікті навколо цієї забудови, який тягнеться з 2008 року, цитуємо, “поставлено крапку”. За словами очільника міста, забудовник пообіцяв прибрати зайві поверхи, щоб висота будівлі не перевищувала 27 м. 

Читайте також: суд повернув киянам художні майстерні на Подолі, які незаконно приватизували

У повідомленні про підписання цього меморандуму, яке оприлюднив сайт КМДА, зазначалося, що “новий власник будівництва” повинен надати на розгляд столичної влади оновлений проєкт”, пообіцявши, що “будівля не псуватиме вигляд історичної частини міста”.

Уже у жовтні 2020 року громадські активісти, які боролися з цією забудовою, повідомили про початок підготовчих робіт з демонтажу верхніх поверхів.

Нагадаємо, у березні суд повернув у власність Київської міської ради земельну ділянку в Святошинському районі вартістю 5 млн грн. Також нещодавно суд повернув Києву земельну ділянку на ДВРЗ вартістю 4 млн грн. Право власності на цю землю також було незаконно зареєстроване за підробленими документами. А у лютому столичній прокуратурі також вдалося відсудити земельну ділянку площею 4,3 га у Приладному провулку, 10 на Святошині, де незаконно побудували ЖК "Академ-Квартал".


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!