Київ

Стало відомо з ким пов’язана компанія, яка виграла аукціон на купівлю заводу «Електронмаш»

1210 0
Переможець має 20 робочих днів на сплату вартості лота.
Фото: prozorro.sale

Фото: prozorro.sale

Фонд держмайна провів на платформі Prozorro.продажі приватизаційний аукціон із продажу київського заводу «Електронмаш». Найвищу ставку запропонувала ТОВ «Інком рент», пов’язана із з депутатом «Європейської солідарності» Ігорем Баленком.

За даними «Опендатабот», ТОВ «Інком Рент» засновано 5 липня 2018 року, директором компанії є Людмила Труфанова, 60% компанії належить ТОВ «Компанія з управління активами «Аріво ессет менеджмент», а 40% належить ТОВ «Платес-1».

За даними Youcontrol власником компанії є КУА «Аріво Ессет Менеджмент» (60%) та ТОВ «Платес-1» (40%). Остання входить до фінансової групи депутата Київради від фракції «Європейська солідарність» та ексвласника мережі магазинів "Фуршет" Ігоря Баленка.

Основний вид діяльності компанії — управління нерухомим майном за винагороду або на основі контракту. Бенефіціарами підприємства є Людмила Яковлєва і Олег Магаляс. Останній є власником та бенефіціаром ряду компаній, що займаються експлуатацією та наданням в оренду нерухомості. Магаляс – давній бізнес-партнер Баленка, серед іншого їх об’єднує ТОВ "Група Центр", де Магаляс і Баленко стали співзасновниками у 1999 році. 

Баленко є членом постійної комісії Київської міськради з питань містобудування, архітектури та землекористування. Саме ця комісія формує пропозиції сесійній залі для голосування щодо земельних питань у Києві. Через цю комісію буде проходити питання зміни цільового призначення землі під цехами заводу.

На території комплексу "Електронмаш" у столиці розташовано 36 об'єктів нерухомості, включаючи цехи та адмінбудівлі. На балансі компанії обліковується 31 транспортний засіб та база відпочинку у селі Соколівка Чернігівської області.

У минулому "Електронмаш" виготовляв електронно-обчислювальну техніку, прилади живлення для міського електротранспорту та побутові лічильники газу. Після катастрофи на Чорнобильській АЕС виробництво переключилося на випуск електронних плат дистанційного управління технікою для ліквідації наслідків аварії.

З часом компанія перейшла до виробництва контрольно-касових апаратів, але не змогла конкурувати на ринку. Крім того, "Електронмаш" має значну прострочену кредиторську заборгованість у розмірі майже 21,4 млн грн та зазнає суттєвих збитків. За 2022 рік збиток склав 8,2 млн грн, а за 2021 та 2020 роки - відповідно 24,0 та 10,9 млн грн.

Це вже не перша спроба Баленка купити завод. 2022 року компанія «Український імідж» купила «Електронмаш» за 430 млн гривень. Три джерела на ринку нерухомості тоді повідомили Forbes, що «Електронмаш» купив Баленко. При цьому в листопаді 2021 року «Електронмаш» продали з аукціону за вдвічі більшою ціною — 970 млн гривень. Однак переможець так і не підписав договір про купівлю заводу.

Нагадаємо, історичний готель «Ермітаж» у центрі Києва продали за рекордні 311 млн гривень, його купила структура бізнес-партнера Хорошковського. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!