Топ-5 подій першого дня Форуму видавців у Львові

2445 0
Сьогодні, 11 вересня, у Львові офіційно відкрили головну книжкову подію країни - 21 Форум видавців, відтак, до 14 вересня Львів перетвориться на місце зустрічі авторів, видавців, перекладачів, бібліотекарів, ілюстраторів і, звичайно, читачів.

Цьогоріч почесними гостями Форуму серед країн будуть країни Дунайського регіону, пише Zik.  У прес-конференції з нагоди відкриття 21-го Форуму видавців взяла участь відома російська письменниця Людмила Улицька. За її словами, у Росії вже давно відбувався розкол, пов’язаний з Україною, який торкнувся всіх.

«Я завжди повторюю, що я в меншості, у мене нема начальника, який платив би мені бюджетні гроші і казав, що робити. Я щаслива від того, що можу висловлювати свою думку. Проте багато культурних діячів працюють у державних установах. Вони отримують бюджетні гроші, і це несе певні наслідки. Я впевнена, що цим людям не подобається те, що їх змушують робити. В багатьох людей досі сидить радянський страх. Це глобальна проблема всієї Росії. Не судіть нас суворо», – цитує Людмилу Улицьку Погляд.

Сьогодні на Форумі видавців у Львові презентували книжку колишнього політичного в’язня Юрія Луценка і відомого журналіста Мустафи Найєма «По обидва боки колючого дроту», інформує Zik. Книга складається з розмов Найєма з Луценком, які були записані одразу після виходу останнього з в’язниці.

Мустафа Найєм розповів, що вирішив взятися за книгу, коли почув тюремні оповідки Луценка, тому що не хотів, аби це все пропало. Водночас він додав, що не вірив спочатку Луценку, оскільки той розповідав дуже багато деталей і не вірилось, як він може це все пам’ятати. Тоді журналіст попросив у Луценка його щоденник, який він писав у в’язниці, і прочитавши його, сам у всьому переконався.

Після дворічної праці о. Івана Дацька та доктора Марії Горячої світ побачила книга споминів Йосифа Сліпого, яка розповідає про те, якою людиною був патріарх. Сьогодні, 11 вересня, під час Форуму видавців у Львові видання представили публіці, пише Zik.

Патріарх Йосиф Сліпий надиктував спомини із життя своєму секретарю Іванові Хомі, який їх передрукував. 50 років вони пролежали в архіві, поки о. Іван Дацько не взявся їх упорядковувати. У цій нелегкій справі йому допомагала науковець Марія Горяча.  Упорядники вирішили залишити у книзі автентичну мову, ту мову, якою говорив патріарх, з усіма його виразами та зворотами.

Також сьогодні на Форумі видавців у Львові відбулася презентація книги журналіста, режисера-документаліста Андрія Цаплієнка «Імперія чотирьох сторін» – це історія про Латинську Америку, але вона, за словами самого автора, перегукується із сучасними подіями і зазіханням Росії на українську територію, інформує Zik.

За словами автора книги, ідея написати її виникла у Південній Америці під час ралі Париж-Дакар. Там Цаплієнко пообіцяв своєму другу – гонщику Вадиму Нестерчуку – написати про нього. І коли невдовзі Нестерчук загинув в Аравійській пустелі, журналіст вважав своїм обов’язком виконати цю обіцянку.

Крім того, Tvoemisto.tv вручило спеціальну нагороду на відзначенні кращих книг цьогорічного Форуму. Статуетку сови, яка читає книгу – отримав директор видавництва «Піраміда» Василь Гутковський.

Кращою книгою, на думку видання, стала «Книга Лева», яка вийшла цього року в «Піраміді». «Книга Лева: Львів як текст» представляє прозу та есеїстику другої пол. ХХ - поч. ХХІ ст. – таких самобутніх авторів, як Роман Іваничук, Андрій Содомора, Ніна Бічуя, Юрій Андрухович, Віктор Неборак, Галина Пагутяк, Ярослав Павлюк. Упорядник книги – Василь Габор.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!