Трамвай на Сихів: 5 км колії, 15 млн євро та 8 місяців роботи

4794 0
Тривають підготовчі роботи до початку будівництва трамвайної колії на Сихів. Проект поділений на дві основні частини – це вул. Стуса та Сихів, який в свою чергу розділений на два етапи: ринок «Санта-Барбара» та решта дороги до вул. Стуса. Наступного тижня міська влада обіцяє почати активні будівельні роботи. До кінця 2014 року заплановано прокласти частину колії від «Санта-Барбари» до Сихівського мосту.
Фото: zik.ua

Фото: zik.ua

Трамвайну колію на Сихів прокладуть на вул. Стуса вздовж просп. Червоної Калини. На сьогодні проводять заміри глибини ґрунту, обстеження території та узгоджують документацію, повідомив директор ЛКП «Львівавтодор» Олег Береза. Про це tvoemisto.tv повідомили в прес-службі Львівської міської ради.

Проведення робіт та використання коштів контролюватиме компанія «Egis», яка є партнером ЄБРР (нагадаємо, ЄБРР надає кредит для будівництва колії, – ред.).

«Ми працюємо над виконанням усіх вимог: на початок робіт ми повинні мати страхівку, гарантію на виконання та програму робіт, яку ми отримали вчора. Є також вимоги, які ми не виконали. Наприклад, будь-який матеріал, що використовуватиметься, має бути затверджений інженерами. Перші матеріали ми вже дали на схвалення. Це тільки початок роботи. Нічого не видно на об’єкті, однак це не означає, що люди не працюють. Для того, аби добре працювати, треба добре підготуватись. Саме цим і займається компанія «Онур». Ми ж перевіряємо, чи всі їхні документи в порядку», – розповів інженер, працівник групи компанії «Egis» П'єр-Ів Тесьє.

Будуватиме колію турецька компанія «Онур», яка зараз проводить підготовчі роботи. «Активно працюватимемо на цій ділянці, оминаючи ринок. За цей час сподіваємось, що всі питання з ним вирішаться (трамвайна колія має пролягати на місці ринку «Санта Барбара», – ред.). До кінця 2014 року маємо викласти колію та плити від ринку до Сихівського моста. Ми думаємо, що виконаємо більше, ніж 40% робіт, які стосуються вкладання трамвайних плит. У будь-якому разі, все робимо згідно з контрактом та вимогами», – розповів представник компанії «Онур» Февзі Айранджиоглу.

«Підрядник вирішив почати роботи з просп. Червоної Калини, нижче ринку «Санта-Барбара», тобто там, де є вільні земельні ділянки. В процесі будівництва заплановано замінити каналізаційний колектор на вул. Угорській. Щодо вулиці Стуса, у нас є дуже важливе питання – це питання колектора, який знаходиться в аварійному стані. За проектом, він мав би залягати на глибині 14 метрів, це надзвичайно складні будівельні роботи. У серпні матимемо вже всі проектні дані, і зможемо вийти на будівництво другого етапу, а саме вулиці Стуса», – розповів директор ЛКП «Львівавтодор» Олег Береза.

З його слів, через початок будівництва з наступного тижня організацію руху транспорту тут не змінюватимуть.

Загалом, буде прокладено 5,2 км колії. Роботи триватимуть у дві фази: спершу – від вул. Вернадського до вул. Угорської, після цього – від вул. Угорської до вул. Свенціцького. Рейки використовуватимуть чеського або польського виробництва, плити ж закуплять на українських заводах.

Читайте також: 5 аргументів: чому на Сихів поїде трамвай, а не тролейбус?

Щодо ситуації з ринком, в. о. голови Сихівської районної адміністрації Іван Коркішко розповів, що з 50 підприємцями надалі тривають переговори, сторони намагаються знайти компромісне рішення.

«Підприємцям запропоновано декілька ділянок на Сихові. Це – ділянки в районі вул. Антонича та в районі вул. Вернадського. Станом на зараз кінцевої домовленості немає. Ділянка біля поліклініки (яку хочуть отримати взамін підприємці – на перехресті просп. Червоної Калини та вул.Скрипника, – ред.) не може бути надана через декілька факторів: там проходить дуже багато комунікацій, вона знаходиться близько до центральної дороги біля розвороту і там є велика кількість громадського та приватного транспорту, що може нести в собі небезпеку», – пояснив Іван Коркішко.

З його слів, важливо знайти компроміс, адже підприємці мають зберегти роботу, проте й 151 тис. населення Сихова повинна мати зручніше сполучення з центром міста.

Фінансування проекту охоплює кредит ЄБРР – 6 млн євро, грант німецького уряду – 5 млн євро і 6,2 млн євро з міського бюджету. Орієнтовний термін реалізації проекту – 8 місяців.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!