У Білій Церкві УПЦ МП приватизувала будівлі за тиждень до війни. У міськраді перевірять дії реєстратора

1350 0
У Білій Церкві за тиждень до початку повномасштабної війни парафія УПЦ МП приватизувала 3000 кв.метрів будівель біля монастиря.
Фото: Вікіпедія

Фото: Вікіпедія

У Білій Церкві, на Київщині за тиждень до початку широкомасштабного вторгнення росії на територію України, ймовірно УПЦ МП приватизувала майже 3000 м2 будівель біля місцевого монастиря.

На позачерговому засіданні виконкому 7 квітня голова Білоцерківської громади Геннадій Дикий заявив, що буде здійснена перевірка щодо  правомірності дій реєстратора ради та спростував причетність громади до події. Своєю чергою, в Білоцерківської єпархії теж спростовують факт приватизації, апелюючи тим, що приміщення монастиря зареєстровані виключно за УПЦ.

Міський голова Білої Церкви озвучив позицію виконавчого комітету з приводу подій, які відбуваються в Україні щодо УПЦ МП, і своє “обурення щодо дій священників даної конфесії, які з 2014 року підтримують російську агресію, із хоругвами перекривають дорогу нашим військам та зустрічають агресорів “з хлібом і сіллю”.

«Але ми не оркостан, ми – демократична держава, в якій насамперед має стояти закон. Тому зараз, відповідно виконавчий комітет та міська рада, на найближче сесійне засідання готують рішення, які будуть в бездоганному правовому полі та юридично вивірені», – повідомив він.

Читайте також: митрополит Епіфаній не проводитиме службу на Великдень у лаврі

Прокоментував керманич Білої Церкви й інформацію про те, що московський патріархат приватизував у Білій Церкві монастир на честь Св. Рівноапостольної Марії-Магдалини. 

За твердженнями депутата, це сталося, згідно з документами, за тиждень до початку повномасштабної війни, а здійснила відповідну процедуру держреєстраторка Білоцерківської міськради Наталія Бурімська. У своєму відеозверненні депутат Білоцерківської міської ради та за сумісництвом священник ПЦУ переконує, що про дану реєстрацію було відомо і керівництву міської ради, яка замовчала цей факт. Крім того, даний об’єкт відноситься до пам’яток архітектури й підлягає охороні на законодавчому рівні, як культурної спадщини.

За словами мера міста, за шість років роботи жодного разу ніхто впливав на дії реєстратора та жодних вказівок ніколи не надавав, оскільки згідно з законодавством, реєстратор діє виключно у межах своїх повноважень і вказівки або будь-які інші дії, вплив на реєстратора, є злочином.

Читайте також: суд переніс розгляд апеляції екснамісника лаври митрополита Павла (Лебедя)

«Тому, якщо є такі факти – це кримінальний злочин, якщо їх немає – цю інформацію треба спростувати. І зараз буде проведена перевірка. На наступному тижні ми обов'язково вже дамо відповідь. За фактами перевірки, якщо реєстратор вчинив протиправні дії, звичайно, матеріали будуть передані до правоохоронних органів і реєстратор буде нести повну відповідальність за свої дії. Я переконаний, що це позиція не тільки виконавчого комітету, але і Білоцерківської міської ради», – наголосив мер Геннадій Дикий.

У пресслужбі Білоцерківської єпархії підтверджують інформацію про те, що право власності на комплекс нежитлових будівель монастиря зареєстровано за ними.

 

«Дане твердження пана Гопайнича не відповідає дійсності, а також інформації, яка викладена в опублікованому ним документі. В інформаційній довідці (Відомості з Державного реєстру речових прав), яку опублікував пан Гопайнич, чітко прописано, що право власності на комплекс нежитлових будівель та споруд зареєстровано за жіночим монастирем святої рівноапостольної Марії Магдалини Білоцерківської Єпархії Української Православної Церкви, а не за “московським патріархатом», – йдеться у заяві. 

Як раніше повідомлялося, на сайті електронних петиції Київської міської ради зареєстровано петицію з закликом розірвати всі договори столиці з Українською православною церквою (Московського патріархату). Зокрема договори: комунального обслуговування, оренди комунального майна, оренди ділянок тощо. Петиція за добу набрала необхідні для розгляду 6 тис. голосів.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!