У Борисполі демонтували алею погрудь радянських героїв

1155 0
Алея Героїв у міському парку була створена у 1991 році.
Фото: Центр досліджень визвольного руху

Фото: Центр досліджень визвольного руху

21 вересня у міському парку Борисполя демонтували погруддя героїв радянського союзу з Алеї Героїв, яку створили у 1991 році. Про це повідомили у Центрі досліджень визвольного руху.

Алея з погруддями радянських діячів розташовується біля Меморіалу Слави, у межах якого розташоване масове поховання радянських військових та цивільних жертв Другої світової війни. Його планують перенести до Книшового меморіально-паркового комплексу.

Читайте також: «Ми повинні попрощатися з огидним, смердючим радянським минулим», – історик Андрій Павлишин

Демонтаж відбувся у межах декомунізації та дерусифікації. Погруддя передадуть на тимчасове зберігання до Виробничого управління комунального господарства.

Нагадаємо, що у квітні в Києві біля Арки дружби народів завершили демонтаж радянської бронзової скульптури двох робітників, встановленої в 1982 році «на ознаменування возз’єднання України з росією».

Також зазначимо, що завершилось голосування щодо зміни символіки на щиті монумента Батьківщина-мати у Києві. Серед запропонованих відповідей були такі варіанти: залишити все, як є; зняти радянський герб і залишити щит чистим; замінити на Тризуб − Державний Герб України. 85% учасників підтримали варіант про заміну герба СРСР на тризуб. Наступного року приберуть радянський герб із щита монумента «Батьківщина-мати» у Києві.

Громадський діяч, історик та перекладач Андрій Павлишин у студії Tvoemisto.tv заявив, що скульптури монументів Батьківщина-мати у різних країнах об'єднує спільна естетика, яка народилася в фашистській Італії часів диктатора Беніто Муссоліні. Він переконаний, що треба зносити такі речі, вміщувати їх в музеях, розуміючи, що це частина нашого минулого.

Водночас українська письменниця Оксана Забужко вважає, що монумент Батьківщина-мати у Києві треба демонтувати.

Юлія Осим

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!