Київ

У Києві з'явився мурал, присвячений бійцю «Азову», який доставляв харчі в окупований Маріуполь

1146 0
Боєць «Азову» Олександр Гряник доставляв на гвинтокрилі допомогу військових, які перебували на «Азовсталі».

Учасники фан-клубу «Динамо» Київ вшанували пам'ять Олександра «Гряна» Гряника, намалювавши графіті біля будинку на столичній Оболоні, де він мешкав, інформує рух WBC Динамо. Боєць загинув на «Азовсталі», коли доставляв їжу своїм товаришам на вертольоті.

Олександр 5 років служив добровольцем, у складі «Азову» виконував бойові завдання неподалік Маріуполя. У січні 2022 року він поїхав в гори Карпат відновити сили та відзначити своє 28-річчя. Проте, менше ніж через два місяці, він знову був на передовій, ставши на захист Київщини.

27 березня Олександр Гряник вилетів у Маріуполь. Головне управління розвідки Міноборони проводило операцію – у заблоковане місто вертольотами доставляли боєприпаси, “старлінки”, ліки, провізію. Потрапити в Маріуполь вдалося й кільком військовим на підкріплення. Коли дістався заблокованого міста, побратими йому казали: 

«Гряне, куди ти приїхав? Ти звідси не вернешся». Олександр відповів: «Братики, як же я вас покину?»

8 травня 2022 року Олександр загинув від вибуху авіабомби, яку росіяни кинули на «Азовсталь». Як розповіла сестра добровольця, того дня від атаки загинуло за різними даними від 60 до 80 військових. 

«За день до цього він подзвонив, зі мною були мама і тато; він сказав, що дуже нас любить. Мені він часто таке говорив, а батькам – ні. Може, щось відчував. А ще за пару днів до того надіслав номер, куди варто дзвонити в разі чого», – розповіла сестра Анастасія Гряник.

До війни Гряник жив на Оболоні. Друзі створили петицію, аби переназвати на честь Олександра Проспект Героїв Сталінграду. Було зібрано необхідну кількість підписів. Але Київрада приурочила проспект українському композитору Володимиру Івасюку.

Нагадаємо, у центрі Києва з'явився муралприсвячений пам’яті всіх загиблих на війні. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 

ТЕГИ: київ, мурал

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!