У львівському парку облаштували сортувальний корабель. Фото, відео

3185 0
Планують, що такі сортувальні мають запрацювати ще у 10 найвідвідуваніших парках міста.
фото марти байдаки, твоє місто

фото марти байдаки, твоє місто

У Замарстинівському парку Львова запустили сортувальний корабель. Пілотний проєкт  розпочав роботу ще наприкінці вересня на Балатон-фест. Із такою ініціативою виступила громадська організація Zero Waste Lviv, а надалі такі сортувальні мають запрацювати ще у 10 парках міста. 

Джерело: очільниця ГО Ірина Миронова та заступниця керівниці управління екології і природних ресурсів ЛМР Оксана Луцко у стрімі Tvoemisto.tv

«Це – пілотний проєкт з сортування, і перед його початком ми провели дослідження морфологічного складу відходів, які утворюються в парку. Нині ми презентуємо його результати. На основі цих даних спроєктували такий корабель, який влітку в добру погоду мав би вміщати в себе орієнтовно тижневий вміст роздільно зібраних відзодів. Сьогодні бачимо, що він приваблює не лише відвідувачів парку, а й самі містяни приносять сюди деякі види вторсировини», – пояснює Ірина Миронова.

Читайте також: Прокуратура заявила про сміттєві махінації у Львові на понад 2 млн грн

За даними дослідження, яке проводила ГО Zero Waste Lviv у серпні 2022 року, 2/3 вмісту смітників становлять ті відходи, які можна переробити, якщо зібрати їх роздільно. 

«Це, з одного боку, означає, що важливо налагодити інфраструктуру для цього збору та вивіз, а також свідчить про те, що можна істотно скоротити витрати ЛМР на вивезення відходів, отже – подвійна вигода для міста. До слова, 40% вмісту сортувальні стновлять пет-пляшки. Йдеться не лише про пляшки з-під солодкої води, а й з-під звичайної. Тому наша рекомендація для того, аби зменшити ці відходи, – встановлювати питні фонтани в парках. Зараз стало прохолодніше і бачимо багато горняток з-під кави. У цьому випадку закликаємо бізнес, що працює поблизу, давати знижки тим клієнтам, які приходять зі своєю тарою», – додає вона.

Зараз сортувальний корабель містить декілька відділів, тут можна залишити пластикові пляшки, тетра-паки, папір, скло, металеві бляшанки. На вітрилах корабля можна дізнатися, як сортувати та мінімізувати сміття.

«Тематика нашого парку – козацько-громадська, у нас тут є дуби імені гетьманів, вулиці Мазепи, Орлика, школа Сагайдачого, а центральний ігровий елемент – корабель Чайка. Хотіли, що ця сортувальня була не лише корисною, а й цікаво виглядала зовні, естетично», – каже Оксана Луцко. 

Читайте також: Сміттєпереробний завод у Львові почнуть будувати влітку

Вартість такої сортувальні становила 32 тисячі гривень, однак для міста вона нічого не коштувала, оскільки оплатила її громадська організація Zero Waste Lviv та її спонсори. 

Додамо, у парку Івана Франка вже також провели морфологічний розбір сміття, тому, імовірно, що там зʼявиться наступна сортувальня. Зараз, за словами заступниці управління, розробляють проєктно-кошторисну документацію, і, оскільки це парк-памʼятка, то мають вирішити, як правильно зреалізувати проєкт у центральному парку міста. Загалом наступного року планують закласти гроші у бюджеті для проведення морфологічного розбору у 10 найвідвідуваніших парках Львова.

Нагадаємо, що новим керівником управління з питань з поводження з відходами Львівської міської ради став Петро Кінаш, який дотепер працював позаштатним радником міського голови Львова.

Ольга Коваль

Фото і відео Марти Байдаки

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!