У Львові корпус однієї з лікарень перероблять під центр для ВПО

1785 0
Він вміщатиме 50-80 місць для переселенців.
Фото: Фотографії старого Львова

Фото: Фотографії старого Львова

У Львові розпочали реконструкцію лікувального корпусу Б-3 Клінічної лікарні планового лікування, реабілітації та паліативної допомоги другого ТМО, який розташований за адресою вул. Замарстинівська, 274, під будівлю для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб, яким потрібен спеціальний нагляд. Про це стало відомо з оголошеного тендеру

«Минулої осені був підписаний меморандум між ЛМР, другим медоб'єднанням, виконкомом ЛМР і Міжнародною фінансовою корпорацією щодо співпраці та співоплати по об'єкту Замарстинівська, 274 для ВПО, які потребують стороннього догляду. Після підписання чотиристоронньої угоди був розроблений проєкт та погоджений з МФК. Згодом відбулася процедура закупівлі. На сьогоднішній день виконуються демонтажні та підготовчі роботи. Термін угоди — до кінця 2024 року, але ми плануємо закінчити його швидше», – пояснив у коментарі Tvoemisto.tv гендиректор другого ТМО Андрій Миськів. 

Приміщення Міжнародна фінансова корпорація обирала зі списку запропонованих міською радою. 

«МФК звернулась до ЛМР з пропозицією і запросила подати адреси, які могли б бути задіяні в цьому проєкті. Після цього міська рада надала декілька адрес, а корпорація об'їхала ці будівлі і визначила їх як ті, що підходять для цього проєкту. Таким чином і визначили цей корпус. До цього він був не задіяний – це був пустий корпус, який не функціонував з 2019 року», – додає Андрій Миськів. 

Розміщуватимуть у цьому закладі переселенців, які потребують особливого медичного догляду. 

«Це особи з інвалідністю. Можуть бути люди, які потребують саме медичного стороннього догляду, бо ця будівля є саме медичним закладом. Ми не говоримо, що це має бути саме паліатив чи хоспіс, але там будуть розміщені люди, яким потрібен медичний догляд. Також з ними можуть проживати супроводжуючі особи, такі як діти, матері та бабусі. Відповідно до попередніх розрахунків, ця будівля, в залежності від складу сім'ї, бо вона буде гуртожиткового типу, буде розрахована на кількість від 50 до 80 осіб», – зазначив він. 

Наразі проєкт розрахований на 5 років, після чого, у разі закінчення війни, його переоснастять під медичний паліативний центр.

«Бачите, на жаль, війна не закінчується, але коли МФК говорила про цей об'єкт, то вони мали вже досвід поза Україною, чи в Сирії, чи в інших країнах, де були внутрішньо переміщені особи. І розуміємо, що ця проблема стосуватиметься нас і через 5, і через 10 років. Бо ж території, ви самі це можете бачити, де ведуться активні бойові дії, є точно непридатні для життя. Багато людей, які виїхали звідти на західну Україну і в Львів, можливо, не повернуться. Головне, що цей проєкт для нашого ТМО є на 5 років, після чого ця будівля буде передана на медичні послуги, де ми плануємо розмістити паліативне відділення. Так само є розрахунки МФК з практики попередніх співпраць у світі – державі потрібно буде 5 років для адаптації цих людей, аби вони змогли піти жити в інші місця. Якщо ж не буде такої потреби, якщо все закінчиться за 3 роки, припустимо, то передачу будівлі для медичних послуг можна буде розглядати раніше», – додає він. 

Вартість такого переоснащення, за словами Миськіва, буде мінімальною, адже проєкт розробили не тільки як під житло, але і під перебування у ньому пацієнтів. Тобто, як мінімум, вимоги по доступності, а це санвузли, ліфти, об’єми дверей та інше, будуть закриті. 

Читайте також: У Львові скоро почнуть будівництво восьми будинків для ВПО

Додамо, що, згідно з тендером, вартість проєкту складає 23 млн 600 тис. грн, які виділили з Державного бюджету та від Міжнародної фінансової корпорації. 

Підрядник цього проєкту – ТзОВ «Сервіскотломонтаж-Львів», яке займається монтажем водопровідних мереж, систем опалення та кондиціонування, а також будівництвом споруд. Заснували товариство у 2011 у Львові. Його керівником та підписантом є Сергій Липовецький, який є і засновником. Серед засновників також числяться Віталій Крижанівський та Григорій Скакун. 

Нагадаємо, що про ремонт приміщення цієї лікарні для переселення туди ВПО ще минулоріч у ефірі програми Tvoemisto.tv «Тема тижня» розповідав Любомир Зубач. Зазначимо, що за це приміщення колишнього Дитячого стаціонарного протитуберкульозного відділення тривалий час були суди з Львівською обласною радою щодо приналежності. Міська рада суд виграла. Із його слів, за цей період, коли ним опікувалася область, приміщення було занедбане.

Володимир Федорович

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!