У Львові обговорили, як відбудувати музей Шухевича

896 0
Відновлення музею не виключає можливості створення музейного комплексу в оновленій версії з урахуванням сучасних підходів та інклюзивності.
зруйнований музей шухевича

зруйнований музей шухевича

У середу, 17 січня, під час обговорення концепції відновлення музею генерал-хорунжого УПА  Романа Шухевича вирішили, що необхідно якнайшвидше відновити зруйнований ворогом музей у тому стані, в якому він існував до знищення, та терміново законсервувати збережені артефакти. Про це повідомили у пресслужбі ЛОР.

В обговорення взяли участь депутати Львівської обласної ради, народні депутати України, представники Львівської ОВА і Львівської міської ради, науковці, директори музеїв Львівщини та учасники визвольних подій.

Зокрема, директор комунального закладу Львівської обласної ради «Львівський історичний музей» Роман Чмелик, підкреслив, що відновлення музею, як місця, де загинув Роман Шухевич, є важливим і слід йти у цьому напрямку.

«Я вже звернувся до міського голови Львова із проханням передати права на будівництво Львівському історичному музею. Адже хто, як не музейники, знають, як краще відновлювати музей. Відновлення музею не виключає можливості створення музейного комплексу поруч із пам’ятником-погруддям Роману Шухевичу в оновленій версії з урахуванням сучасних підходів та інклюзивності», – наголосив Роман Чмелик.

Читайте також:  «Вони досі бояться Шухевича». Розмова з донькою та племінником командувача УПА

Донька генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича – Марія Трильовська-Шухевич, під час обговорення, підкреслила, що для неї музей Шухевича є свого роду пам’ятником, оскільки немає могили Романа Шухевича, і, отже, немає місця для покладання квітів чи молитви.

«Зруйнований будинок – це конкретне місце, пов’язане з життям Романа Шухевича. Тут була його остання штаб-квартира, тут він прийняв свій останній бій. Тому я визначено підтримую відновлення музею саме на цьому місці, де він існував до зруйнування. Щодо ідеї оновлення музею в інших форматах ми можемо повернутися після успішної реалізації проекту», – підкреслила Марія Трильовська-Шухевич.

Нагадаємо, що унаслідок обстрілу Львівщини 1 січня окупанти знищили музей Романа Шухевича та пошкодили будівлю університету в Дублянах. Львівська обласна прокуратура розпочала досудове розлідування злочинів. Натомість бронзове погруддя Романа Шухевича авторства Михайла Черешньовського зазнало лише незначних ушкоджень. А з-під завалів дістали вигоріле фортепіано, на якому грав командир УПА. 

Додамо, про те, що б на це сказав сам командир; яким його пам’ятає донька; чому вона досить довго вважала себе радянською людиною і як дізналася, ким був її батько; як, попри переслідування, родина Шухевичів урятувала єврейську дівчинку; чому навіть у часи незалежності Україна не віддає належної шани своїм героям, Tvoemisto.tv розповіла пані Марія Трильовська-Шухевич, донька командарма Української повстанської армії, та Філіп Шухевич, який народився в Бельгії, але останні 30 років живе в Україні в інтерв'ю.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!