У Львові планують зрізати майже 200 дерев на території історико-культурного комплексу. Оновлено

2009 0
Комісія встановила, що стан багатьох дерев на цій території катастрофічний.
Фото: Цитадель. Ukraїner/twitter

Фото: Цитадель. Ukraїner/twitter

Цього року у Львові планують видалити 191 аварійне дерево на території історико-культурного комплексу «Цитадель», а за кошти благодійників - висадити нові. Про це повідомила пресслужба ЛМР.

Спеціальна комісія, куди увійшли представники міської, обласної екологічної інспекції та районної адміністрації, ще у 2022 році обстежила територію на майже 22 гектарах комплексу «Цитадель» і встановила, що стан багатьох дерев там — катастрофічний.

Зі слів садівниці Галицького району Оксани Софіянчук, у парку Цитадель роками нічого не зрізали, хоча були навіть випадки травмування  мешканців міста від падіння дерев, а також пошкодження приватних авто. Тож роботи з видалення аварійних дерев саме на часі. Адже більшість з них, які вже зрізали чи ще планують, зігнили зсередини, їхні гілки уражені омелою, хоча вигляд вони можуть мати здоровий - із зеленою кроною.

Це підтверджують і в управлінні екології та природних ресурсів Львівської міської ради. За інформацією управління, взимку чимало аварійних дерев на Цитаделі впали на схилі з боку вул. Вітовського. Серед аварійних дерев є клени, ясени, клени ясниновидні, рубінії та тополі.

Читайте також: У парку Цитадель у Львові висадили 48 дерев 

«Починаючи з 2022 року, на замовлення Галицької районної адміністрації, аварійні дерева на території Цитаделі поетапно видаляють. Часто ці дерева є уражені серцевинною та прикореневою гниллю, грибами та омелою. Є також з підірваною кореневою системою чи завислі. Також серед них велика кількість сухостою. Тож усі вони визнані аварійними і потребують обов’язкового видалення, насамперед, задля безпеки мешканців», – пояснюють в управлінні екології та природних ресурсів.

Оновлено:

Згодом депутати повідомили, що розглянули звернення Галицької районної адміністрації щодо упорядкування території історико-культурного комплексу «Цитадель», де потрібно зрізати 191 аварійне дерево. Вартість робіт згідно кошторису  – 707 тисяч гривень. Наразі питання перенесено, депутати доручили адміністрації звернутися до приватного бізнесу, який має об’єкти нерухомості на цій території, щодо можливості вирубки аварійних дерев.

Нагадаємо, 22 червня 2021 року Львові на вул. Грабовського, 11 під час прогулянки парковій зоні Цитаделі на 8-річного хлопчика впала гілка від дерева. Дитина отримала складну травму і була госпіталізована.

А 4 травня 2022 року на вул. Грабовського біля «Цитаделі» на автомобіль Volkswagen Jetta впало дерево. Власниця авто відсудила у Галицької РА 100 тис. грн на ремонт машини.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!