У Львові скерують позов до суду про відновлення пам’ятки архітектури на Січових Стрільців

5524 0
Попередній припис оскаржили в судових інстанціях. Станом на зараз судовий збір перебуває в вищому адміністративному суді.
Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Управління охорони історичного середовища ЛМР скерує черговий позов до суду про відновлення пам’ятки архітектури на вулиці Січових Стрільців, 2. Нині там без погоджень проводять роботи з реконструкції. Про це повідомила у коментарі Tvoemisto.tv керуюча справами виконкому Львівської міськради Наталія Алєксєєва.

«Дозволи на таке видає виключно Міністерство культури та, відповідно, Державна інспекція архбудконтролю. Так, будь-який статус пам’ятки ускладнює погодження, бо скеровується на рівень міністерства. На якийсь час роботи зупиняли, та останніх кілька місяців знову проводять. Усно нам коментують, що там просто змінюють конструкцію даху. Ми, як орган, який проводить моніторинг з використання пам’яток, зараз виходимо з позовом про відновлення пам’ятки архітектури», – каже вона.

Читайте також: Біля автовокзалу у Львові збудують торговий центр. Візуалізація

Ще в липні 2020 управління охорони історичного середовища ЛМР дало припис фірмі ТзОВ «Еліт Нерухомість» про зупинення робіт. На той час, пояснює Наталія Алєксєєва, робили вибірку ґрунту. Такий припис компанія оскаржила в судових інстанціях. Станом на зараз судовий збір перебуває в Вищому адміністративному суді, тобто рішення суду так і не визначили.

«Нашу роботу заблокували, ми тільки інформували відповідні інстанції. На жаль, законодавство в частині культурної спадщини і контролю не було децентралізовано. Забудовники це використовують, вони розуміють, що, умовно, Київ не бачить, а місто не має повноважень погоджувати такі проєкти і давати дозволи. Попри це, ми підготували черговий позов в суд. Цього тижня управління охорони історичного середовища по цьому об’єкту зайде в судовий процес», – говорить вона.

Позов буде адресовий безпосередньо ексдепутату ЛМР та бізнесмену Григорію Козловському. За словами посадовиці, це – ті інструменти, які може використовувати місто, оскільки штрафувати не має повноважень.  

Читайте також: Колишньому бізнес-партнеру Козловського дозволили будувати торговий центр біля ринку «Новий»

Додамо, що у вересні 2019 року депутати ЛМР землю на Січових Стрільців, 2 віддали ОСББ «Свободи 11», керівником якого раніше був львівський депутат і бізнесмен Григорій Козловський. Нині ж за адресою Січових Стрільців, 2 зареєстроване ТзОВ «Еліт Нерухомість». Серед засновників вказані Григорій Козловський, його батько Петро Козловський, а також Євген Лобов.

Будинок на вулиці Січових Стрільців, 2 – найстаріший на вулиці чотириповерховий наріжний житловий будинок. Його будували у 1846-1847 роках у стилі класицизму, як прибутковий дім графа Каєтана Карницького.

Ольга Коваль

Фото: Іван Станіславський/Твоє місто


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!