Капсула майбутнього. У Львові стартувало будівництво IT-парку. Фоторепортаж

9253 1
У другій половині 2020 року розпочнуть продаж будинків з першої черги.
Фото: Ганна Аргірова

Фото: Ганна Аргірова

У суботу, 30 червня, відбулося офіційне закладення символічної капсули та старт будівництва проекту Innovation District IT Park, ідея створення якого виникла у 2015 році. Цей проект є початком створення IT спільнотою власної інфраструктури та має на меті вирішувати актуальні проблеми українського IT-сектору.

Інноваційний комплекс IT Park складатиметься з 6 офісних будівель класу А загальною площею 164 000 м2, трьох бізнес-центрів, матиме власний готель на 150-200 номерів, та мультифункціональну зону, яку буде відведено для дозвілля та соціальних потреб. У цій зоні розташуються торгівельний та спортивний центри, фуд-корт, конференц-зали, а також освітній кампус, який стане однією з важливих складових комплексу.

Згідно із затвердженим проектом, IT Park буде розташований на земельній ділянці розміром 10 гектарів, та зможе вмістити 10 000 працівників IT-індустрії, та понад 4 000 працівників суміжних галузей. Комплекс буде збудовано на перехресті вулиць Стрийська та Чмоли, куди легко дістатися з аеропорту, залізничного вокзалу, університетів та історичного центру міста.

Читайте також: І ти, Бруте? Як і чому львів'яни переходять із різних професій в ІТ

Земля належить проектній компанії, яка займається IT-парком. Власне, частина цієї землі у власності компанії, а інша – в оренді. У найближчі місяці проектна компанія планує викупити у міста ділянки під проектом, що залишилися, які вона поки орендує. Про це під час відкриття повідомив  власник ТОВ «Галерея Центр» Володимир Женчак, який був разом з Lviv IT Cluster одним з ініціаторів проекту і став його співінвестором. Він також повідомив, що з майбутніми орендарями вже досягнуті угоди про оренду понад половини орендних площ IT- парку.

Вартість першої черги проекту складає 160 мільйонів гривень, яку планують реалізувати протягом двох з половиною років. Тобто вже у другій половині 2020 року розпочнуть продаж будинків з першої черги. Також команда IT-парку планує отримати кредити вид таких cвітових банків як ЄБРР і IFC. Частки нинішніх учасників в проекті не розголошуються.

Місце для будівництва IT-парку  не є випадковим.  Перед початком проекту IT-кластер зробив дослідження, в якому проаналізували всі земельні ділянки, які могли б такий проект помістити. Частково вибір локації, зумовлений тим, що поблизу розташований  УКУ та Стрийський парк. Як зазначив пид час заходу міський голова Львова Андрій Садовий, місто має розвиватися поза межами центру. І цей проект є хорошим прикладом, як можна зменшити завантаженість, яка є у туристичній частині міста.

Читайте також: Для львівських ІТ-спеціалістів збудують IT House 2.0 та IT Village

Ще до початку будівництва комплексу понад 60% площі зарезервували ІТ-компанії. «Компанії  розуміють, що створення IT Park також позитивно вплине на розвиток технічної освіти у місті завдяки сучасним лабораторіям, які будуть відкриті для широкого кола студентів», – коментує голова Наглядової Ради Львівського IT Кластеру та CEO компанії N-iX, Андрій Павлів.

На 4 000 м2 будуть розташовуватися сучасні лабораторії, вільний доступ до яких отримають науковці та студенти з різних навчальних закладів міста.

Читайте також: У Львові будують Silicon Valley. Візуалізація

Ініціатором проекту виступив Львівський IT Кластер у 2015 році. У 2016 році Кластер та компанія «Галерея-Центр» домовились про реалізацію цього проекту. У 2017 році концепція майбутнього комплексу була презентована ширшому колу представників IT сектору та інвесторів. У 2018 році «Галерея-Центр» сформувала остаточний консорціум партнерів проекту, куди увійшли декілька всесвітньо відомих інвестиційно-девелоперських компаній.Серед них канадська фірма Brookfield & Partners, яка  очолила цей консорціум 

Читайте також: У Львові стартує будівництво ІТ-парку: особливості, локація

Нагадаємо, в березні 2018 року, IT-кластер ввів в експлуатацію ЖК IT House на 72 квартири у Львові. У серпні-вересні починається будівництво котеджного містечка для айтішників IT Village на 133 будинки біля Львова. Також в 2018 році стартує проект IT House 2.0, який передбачає будівництво будинку на 150 квартир.

Довідка

Brookfield Asset Management створили 115 років тому. Головні напрямки компанії – нерухомість, інфраструктура, private equity, відновлювальна енергетика. Компанія упрявляє активами вартістю орієнтовно $ 285 млрд. Окрім того, Brookfield цього року завершила угоду з купівлі Westinghouse Electric – другого за величиною постачальника ядерного палива в Україну з часткою ринку орієнтовно 40%.

Lviv IT Cluster – спільнота IT-компаній у Львові. Крім проведення профільних заходів, організація займається проектами інфраструктури IT-сфери в місті.

ТОВ «Галерея-Центр» створили у 2001 році, компанія займається консультуванням з питань комерційної діяльності та управління.Компанія виступала девелопером торгово-розважального центру (ТРЦ) «Форум Львів».  Компанія також займалася такими проектами як житловий комплекс Forum Apartments у Львові і завод з виробництва біопалива шляхом переробки ріпаку та сої у с. Старий Добротвір Львівської області.

Фото: Ганна Аргірова

 

 

 

 


Читайте також:
2 Липня, 2018 08:32
Гість 160 мільйонів гривень?
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!