У Львові знайшли інвесторів для відновлення палацу Бесядецьких

2499 0
Приблизна сума для відновлення палацу становить близько 100 мільйонів гривень.
Фото: Дар

Фото: Дар'я Кучер

Працівники університету імені Івана Франка знайшли інвесторів для відновлення для палацу Бесядецьких, який є на балансі вишу. Наразі вони проходять перевірки у відповідних установах: мінекономіки, фонд держмайна та міносвіти. Про це «Суспільному» повідомив проректор з адміністративно-господарської роботи університету Василь Куриляк.

Приблизна сума для відновлення палацу становить близько 100 мільйонів гривень.

Палац Бесядецьких є пам’яткою архітектури національного значення, його передали на баланс університету імені Івана Франка на початку 2000 років і вже тоді він був аварійним. Проєкт реставрації, зокрема, передбачає відновлення двох флігелів, реставрацію фасаду, інтер’єрів, благоустрій території.

Читайте також: На Львівщині відновлять палац, який у 2017 році повернули у власність деражави

Нагадаємо, що палац Бесядецьких планують підлаштувати під репрезентаційний центр університету. Тут проходитимуть конференції, наради та симпозіуми.

Довідка

Палац Бесядецьких – єдина збережена донині пам’ятка палацово-садибного типу XVIII століття у Львові, яка розташована у центрі Львова навпроти пам’ятника королю Данилу та неподалік Галицького ринку, за адресою: пл. Галицька, 10.

Назва «Бесядецьких» – одна з численних, яка закріпилася за палацом, але за час свого існування він неодноразово змінював власників. Палац, окрім родини Бесядецьких, протягом десятиліть належав також магнатам Бєльським, Потоцьким і Коморовським.

Першим власником був доктор медицини і райця львівського магістрату Карло Ґарані. У радянські часи в колишньому палаці була розташована обласна наукова бібліотека імені Ярослава Галана. Після проголошення незалежності через аварійний стан будівлі та загрозу знищення книгозбірні бібліотеку звідти перенесли, а приміщення передали Львівському національному університету імені Івана Франка.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!