У Шевченківському гаю у Львові відреставрують ще три старовинні садиби

641 0
Зокрема, завершать реставрацію повністю перевезеної садиби з Полісся.
Фото: Львівський скансен

Фото: Львівський скансен

Цьогоріч у Музеї народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького у Львові відреставрують три старовинні садиби. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив директор музею Михайло Закопець. 

У 2024 році у Шевченківському гаю планують відреставрувати три об’єкти. Зокрема, завершать реставрацію повністю перевезеної садиби з Полісся. Також планують відреставрувати ще дві садиби. Одна садиба з Бойківщини, а інша з Гуцульщини XIX - XX століття.

«Ми надіємося, що вони будуть, адже це таки питання майстрів та фінансів. Якщо все вдасться, то цьогоріч відреставруємо ще три-чотири садиби та відремонтуємо дахи», – зазначив Михайло Закопець.

Читайте також: У Львові реставрують давній лемківський храм XIX століття

Натомість відреставрували хату із села Брід. Реставрацію усієї садиби почали минулого, й нещодавно завершили останній об’єкт. Це селянська садиба з Іршавського району, колись належала Ленделу І.В., і є прикладом типового житла цього району Закарпатської області початку XX ст. Цінним є те, що крім хати, у садибі повністю збереглися малі архітектурні форми, збудовані у 1925-1930 рр: хлів, оборіг, стодола, комора, пчолинок. Музей придбав садибу у 1978 році, відтоді вона доповнює етнозону «Рівнинне Закарпаття».

Нагадаємо, що у музеї народної архітектури та побуту ім. Климентія Шептицького встановили хатину 1920-х років з Полісся. Це перший музеєфікований великий експонат за останні 10 років.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!