У школах Львівщини перевіряють здоров'я учнів. Що відомо

1684 0
У проєкті беруть участь три школи з Львівського району та сім з інших.
фото: Tima Miroshnichenko/ the pexels

фото: Tima Miroshnichenko/ the pexels

У Львівській області десять шкільних закладів беруть участь у проєкті «Здоров'я зубів і постава школярів». У такі школи приїжджає група фахівців та проводить огляд дітей. До групи увійшли стоматологи, отоларингологи (ЛОР-лікарі), ортопеди, лікарі загальної гігієни (лікарі-епідеміологи). Про це повідомила пресслужба Львівської ОВА.

Перш ніж команда медиків приїздить до школи, батьки дають письмову згоду на те, щоб спеціалісти поспілкувались з дітьми. Учні спочатку заповнюють спеціально розроблену анкету, якщо результати анкетування свідчать про ті чи інші ризики, то відповідні фахівці проводять огляд дитини.

Також лікар-ортопед оцінює поставу школярів, виявляє, чи є так звані сколіози. Якщо знайшли невідповідність нормам, то лікарі дають належні рекомендації – вчителям і батькам. Водночас дітям розповідають, які вправи слід робити, щоб запобігти порушенням хребта, як правильно доглядати за собою взагалі і за порожниною рота зокрема.

Читайте також: У одній зі шкіл Львова стався конфлікт. Що відомо

Окрім того, оцінюють стан освітленості класу. Медики зважують кожен наплічник. Надають поради, як правильно розсадити дітей, беручи до уваги зріст, вагу тіла, гостроту зору. До слова, раз на три місяці слід пересаджувати дітей, щоб змінювався кут зору.

Як уточнили Tvoemisto.tv у пресслужбі Львівської ОВА, у проєкті беруть участь три школи з Львівського району та сім з інших:

  1. Ліцей №38 Львівської міської ради
  2. Новояворівський ЗЗСО 1-3 ступеня №2
  3. Новокалинівський ліцей
  4. Пустомитівський ліцей №1
  5. Кам’янко- Бузький ЗЗСО 1-3 ст. №2 імені Григорія Тютюнника
  6. Східницька ЗЗСО 1-3 рівнів
  7. Золочівська ЗЗСО 1-3 ступенів №1
  8. Соснівська загальноосвітня школа №7 Червоноградської міської ради
  9. Бродівська СЗОШ 1-3 ступенів №2 з вивченням англійської мови
  10. Ліцей с. Стрілки Стрілківської сільської ради Самбірського району

У перших шести закладах уже провели відповідні заходи. Головна держава санітарна лікарка у Львівській області Наталія Іванченко повідомила проміжні результати проєкту. Зокрема, фахівці оглянули 501 дитину щодо стану ротової порожнини – у 79% з них виявлені ті чи інші відхилення від норми, лікарі-ортопеди провели огляд 533 учнів, у 11% з них певні порушення, отоларинголог оглянув 355 школярів – у 59% різні патології.

Щодо 655 учнів визначили індекс маси тіла: 73% – жодних проблем, 6% – стан виснаження, 10% – ризик надлишкової ваги, надлишкова маса тіла – 7,9%, ожиріння – близько 2%. Водночас з'ясували, що 57% носять «тяжкі» наплічники, що важать понад норму.

Читайте також: У Львові збудують нову школу і дитячий садок

Директор департаменту освіти і науки Львівської ОВА Олег Паска наголосив, що проєкт «Здоров'я зубів і постава школярів» триватиме і далі. За його результатами буде напрацьована відповідна програма. Зокрема, незабаром відбудеться нарада з керівниками відділів освіти та директорами шкіл, під час якої медики розкажуть про результати дослідження і нададуть відповідні рекомендації, які паралельно будуть скеровані до усіх шкіл.

Нагадаємо, з вересня 2025 року гроші з державного бюджету більше не виділятимуть на школи, в яких навчається менше 45 учнів. Надалі ці школи фінансуватимуть виключно за рахунок місцевих громад, або закриють. У Львівській громаді таких шкіл немає, а у інших громадах області їх загалом 48. 

Юлія Кметик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!