Україна на три дні від'єднається від енергосистем Росії і Білорусі

991 0
Мета випробувань – продемонструвати здатність енергосистеми підтримувати необхідну частоту 50 Гц в різних режимах роботи.
Фото: espreso.tv

Фото: espreso.tv

Протягом 24-26 лютого триватиме перший етап випробування енергосистеми України в ізольованому від енергосистем Росії та Білорусі. На цей час ОЕС України об’єднають з «островом Бурштинської ТЕС», дві частини енергосистеми України працюватимуть синхронно. Це відбуватиметься на виконання Постанови НКРЕКП №236 від 03.02.22 року, – повідомляє НЕК «Укренерго».

«Робота в ізольованому режимі – це випробування, яке проводять в межах підготовки до синхронізації об’єднаної енергосистеми (ОЕС) України з енергосистемою континентальної Європи ENTSO-E. Його проводять у два етапи – зимовий та літній періоди. Випробування в ізольованому режимі і майбутня синхронізація енергосистеми України з енергосистемою континентальної Європи відбуватимуться в єдиному блоці регулювання з енергосистемою Молдови», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Газопостачальники оприлюднили свої ціни на лютий

Як додають в «Укренерго», результати тестувань стануть підґрунтям для ухвалення рішення ENTSO-E про перехід на паралельну роботу з українською та молдовською енергосистемами. Після завершення будуть виконувати операції з тимчасового від’єднання ОЕС України від енергосистем Росії та Білорусі. Повернення енергосистеми України на паралельну роботу із зазначеними енергосистемами заплановане на 27 лютого.

Також на час ізольованої роботи 24-26 лютого будуть об’єднані торгові зони ОЕС України та «острова Бурштинської ТЕС». Відповідно, Бурштинська ТЕС та всі решта українських виробників електроенергії у зазначений період працюватимуть в єдиній торговій зоні.

Читайте також: Накопичуй сам. Розмова з міністеркою соцполітики

Додамо, що НЕК «Укренерго» домовилася з операторами системи передачі (ОСП) РФ та РБ про тимчасове припинення паралельної роботи і повернення до неї. Зазначають, що робота в ізольованому режимі не є стрес-тестом для енергосистеми. Мета випробувань – продемонструвати здатність енергосистеми підтримувати необхідну частоту 50 Гц в різних режимах роботи. Тестування передбачають почергове проведення відключення генерації та навантаження.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!